НОВИНИ

Американска хуманитарна помощ за Венецуела

Американска хуманитарна помощ за Венецуела пристигна на границата с Колумбия. Самообявилият се за временен президент Хуан Гуайдо обяви, че доставките ще бъдат внесени в страната и раздадени от доброволци. Президентът Николас Мадуро се зарече да блокира помощта, която според него е излишна и незаконна.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:10, 17.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Американски военен самолет кацна на летището в колумбийския град Кукута - на границата с Венецуела. На борда му са 180 тона храни и здравни продукти за над 25 000 души.

Марк Грийн, Американска агенция за международно развитие: Последната доставка на американска хуманитарна помощ пристигна тук, на границата между Колумбия и Венецуела. Това не е нито първата, нито последната доставка, не само от САЩ, а и от други страни.

Марк Грийн изтъкна, че децата във Венецуела гладуват, почти всяка болница изпитва недостиг на мекарства, а три милиона венецуелци бягат в съседните страни, за да търсят храна и препитание.

Как обаче помощите ще бъдат внесени в страната и доставени на венецуелците - остава неясно. Президентът Мадуро нарича помощта част от американския план за инвазия във Венецуела и отказва да я допусне в страната.

Обявилият се за временен лидер Хуан Гуайдо обяви , че 600 000 доброволци ще я внесат и разпределят на 23 февруари. Той говори на митинг пред свои привърженици в Каракас.

Хуан Гуайдо, самообявил се за временен президент на Венецуела: Обещаваме да направим така, че хуманитарната помощ да влезе. Обещаваме да разпределим хуманитарната помощ. Но преди всичко, кълнем се да сложим край на узурпацията, да има преходно правителство и свободни избори.

Гуайдо трябва да обяви конкретния си план за разпределянето на хуманитарната помощ утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание
Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание
Мащабен протест в защита на бившите каталунски лидери
Мащабен протест в защита на бившите каталунски лидери