COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Американска хуманитарна помощ за Венецуела

Американска хуманитарна помощ за Венецуела пристигна на границата с Колумбия. Самообявилият се за временен президент Хуан Гуайдо обяви, че доставките ще бъдат внесени в страната и раздадени от доброволци. Президентът Николас Мадуро се зарече да блокира помощта, която според него е излишна и незаконна.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:10, 17.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Американски военен самолет кацна на летището в колумбийския град Кукута - на границата с Венецуела. На борда му са 180 тона храни и здравни продукти за над 25 000 души.

Марк Грийн, Американска агенция за международно развитие: Последната доставка на американска хуманитарна помощ пристигна тук, на границата между Колумбия и Венецуела. Това не е нито първата, нито последната доставка, не само от САЩ, а и от други страни.

Марк Грийн изтъкна, че децата във Венецуела гладуват, почти всяка болница изпитва недостиг на мекарства, а три милиона венецуелци бягат в съседните страни, за да търсят храна и препитание.

Как обаче помощите ще бъдат внесени в страната и доставени на венецуелците - остава неясно. Президентът Мадуро нарича помощта част от американския план за инвазия във Венецуела и отказва да я допусне в страната.

Обявилият се за временен лидер Хуан Гуайдо обяви , че 600 000 доброволци ще я внесат и разпределят на 23 февруари. Той говори на митинг пред свои привърженици в Каракас.

Хуан Гуайдо, самообявил се за временен президент на Венецуела: Обещаваме да направим така, че хуманитарната помощ да влезе. Обещаваме да разпределим хуманитарната помощ. Но преди всичко, кълнем се да сложим край на узурпацията, да има преходно правителство и свободни избори.

Гуайдо трябва да обяви конкретния си план за разпределянето на хуманитарната помощ утре.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС разшири санкциите срещу Турция
ЕС разшири санкциите срещу Турция
Мащабен протест в защита на бившите каталунски лидери
Мащабен протест в защита на бившите каталунски лидери