НОВИНИ

Американска визита в Париж

Грандиозният парад на Шанз-елизе беше кулминацията и краят на 24-часовата визита на американския президент и съпругата му в Париж. "Блясък, романтика, жестове и думи на помирение и приятелство" - така може да се обобщи посещението. Имаше и една реплика на Тръмп, която събра доста негативни коментари в интернет, но не помрачи атмосферата между домакини и гости.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 14.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Доналд Тръмп, президенвт на САЩ: За нас е чест да бъдем във вашата красива страна, а тя наистина е красива, с гордата си история и прекрасни хора . Благодаря за обиколката на някои от най-невероятните сгради в света.

Думите на Тръмп са на пресконференцията в края на първия му ден като президент в Париж, след тържественото посрещане пред Дома на инвалидите, посещението на гроба на Наполеон, разговорите в Елисейския дворец, и вечерята на Айфеловата кула в ресторанта на Ален Дюкас - място, където кулинарните шедьоври и вълшебната гледка правят преживяването незабравимо.

Сред цялото великолепие неловкият момент, уловен от камерите, беше репликата на Тръмп към домакинята Брижит Макрон - "Вие сте в прекрасна форма". След това той повтори похвалата за Бриджит и на съпруга ѝ В социалните мрежи тя предизвика тълкувания за сексизъм, но семейство Макрон видимо не реагира.

Свободната от Тръмп зона на площада на Бастилията и демонстрацията на американци, опоненти на политиката на Тръмп на площада на САЩ, също не нарушиха общата атмосфера на тържественост. И ръкостисканията, потупванията по рамото, и дългото сбогуване днес след парада, оправдават коментарите във френската преса за маслиново клонче и изваждане на Тръмп от изолацията въпреки различията, както пледира от доста време новият френски президент. Снощи стана ясно, че Франция от догодина ще увеличава военните си разходи към двата процента, които Тръмп изисква от партньорите от НАТО, а той намекна за възможна промяна в позицията му срещу парижкото споразумение за климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фолклорният танцов театър „Найден Киров“ покори публиката в Белгия
Фолклорният танцов театър „Найден Киров“ покори публиката в Белгия
Боршош публикува призовка за обвиняем във фейсбук
Боршош публикува призовка за обвиняем във фейсбук