COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Американската армия демонстрира дозареждане с гориво във въздуха

Дозареждане с гориво във въздуха на изтребители Ф-16, демонстрира американската армия. Операцията беше част от международното учение на НАТО "Сейбър Гардиън", което се провежда на територията на Унгария, Румъния и България. Екип на "По света и у нас" беше на борда на самолета танкер.

Николай Минков
от Николай Минков
17:45, 21.06.2019
Чете се за: 00:58 мин.
По света

На 9 юни американският стратосферен танкер бе пребазиран от Тенеси у нас, за да се включи в международното учение на НАТО.

"Боинг КС-135" Може да пренася 112 тона гориво. Миналата седмица неговата задача бе да презареди във въздуха един от най-големите транспортни самолети в света С-17. Днес получи нови заповеди.

подполковник Тъкър Рохас - Тази сутрин КС-135 излетя от Бургас, за да зареди американски Ф-16 над Румъния.

Малко след 11 часа въздушното командване информира пилотите на танкера, че приближава двойка Ф-16, нуждаещи се от гориво.

С този джойстик се управлява 14-метровата телескопична тръба, с която цистерната зарежда летателни военни средства във въздуха.

Старши сержант Джон Макгий е човекът, който трябва да осигури безпроблемното свързване между танкера и бойните самолети.

старши сержант Джон Макгий - ВВС на САЩ: Единият Ф-16 ще застане на опашката, а другият ще осигурява ескорт и изчакване от лявото крило на цистерната. Когато осъществим връзката, помощник пилотът ще включи горивната помпа, за да заредим нужното количество в изтребителите. След това идва следващата машина.

Точно в 11:17 ч. започна зареждането на първия изтребител. Вторият осигуряваше охраната на танкера при евентуално противниково нападение.

Дозареждането на самолетите се извършва на височина между 7 и 10 км.

За по-малко от 12 минути бяха напълнени резервоарите на двата изтребителя.

полк. Лий Хардли - командир на 134-то авиокрило - Национална гвардия на Тенеси: "Най-важното е, че наистина ние сме едни вид летяща газстанция, която подпомага всички останали въздушни мисии, за постигнат по голям обхват и продължителност на действие.Това е което ние тренираме всеки ден".

Ф-16 може да изпълнява бойно и патрулни задачи 3 часа, а след дозареждане цели 5, което го прави един от най-боеспособните изтребители в света.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Синът на Андреа Бочели впечатли с изпълнение на саундтрака към "Цар Лъв"
Синът на Андреа Бочели впечатли с изпълнение на саундтрака към "Цар Лъв"
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска