НОВИНИ

Американската армия разполага над 5000 военни по границата с Мексико

Американската армия ще разположи над 5 200 военни по границата с Мексико, заради мигрантската вълна, която се е насочила към Съединените щати. Колонота от хиляди бежанци от Централна Америка вече е в Южно Мексико и се движи към границата със Съединените щати.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:43, 30.10.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Дни преди междинните избори в Съединените щати мигрантската тема отново излезе на преден план. "Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че сигурността на границата е национална сигурност".

Така началникът на Северното командване на Съединените щати генерал Терънс О'Шонеси коментира решението за изпращането на военни на границата с Мексико.

Военните ще бъдат въоръжени и ще разполагат с хеликоптери и самолети. Очаква се те да бъдат разположени по границата до края на седмицата. Там вече има над 2000 военни от Националната гвардия.

А това означава, че броят на военните по границата с Мексико ще бъде по-голям от американския контингент в Ирак.

Основната колона с мигранти, която се движи към Съединените щати наброява около 4000 души. Тя се намира в Южно Мексико, на около 1 600 километра от границата със Съединените щати. Преди два дни от Салвадор тръгна друга група с около 300 души. Лявото правителство на Салвадор заяви, че е солидарно с мигрантите и уважава тяхното право да се мобилизират, но ги призова да не излагат на риск живота си по пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайци купуват все повече имоти в Гърция
Китайци купуват все повече имоти в Гърция
Продължава издирването на оцелели след самолетната катастрофа в Индонезия
Продължава издирването на оцелели след самолетната катастрофа в Индонезия