НОВИНИ

Висш американски военен ще посети базата Инджирлик в Турция

В Турция са арестувани военнослужещи, за които са предполага, че са част от група, нападнала хотела в Мармарис, в който се е намирал президентът Реджеп Ердоган в нощта на неуспешния преврат. В интервю за СНН духовникът в изгнание - Фетхуллах Гюлен не изключи негови привърженици да са участвали в метежа.А днес в Турция пристига председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединените щати, генерал Джоузеф Дънфорд.

bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 01.08.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Генерал Дънфорд ще разговаря с турски официални представители по въпроса за военното сътрудничество между двете страни и ще посети базата Инджирлик, използвана от Съединените щати и НАТО за въздушните операции в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Висшият военен също така ще се срещне с началника на генералния щаб на турските въоръжени сили - генерал Хулуси Акар в Анкара.

Около 7 хиляди военни блокираха достъпа до базата Инджирлик вчера заради информация за нов опит за държавен преврат. Операцията продължи два часа и половина. Министърът за Европейския съюз Йомер Челик съобщи в последствие, че блокадата е била част от "общата оценка на безопасността" и увери, че няма никакъв проблем. Военната база се използва от силите на НАТО и Съединените щати и в нея се съхранява ядрено оръжие.

Междувременно продължава и разследването на неуспешния опит за преврат от 15 юли. При операция край курорта Мармарис на Егейско море бяха арестувани девет души, заподозрени че са били част от групата, нападнала хотела, в който президентът Реджеп Ердоган беше на почивка по време на метежа. Според правителствен представител още трима заподозрени продължават да се укриват.

Заради ежедневните масови демонстрации в подкрепа на Ердоган в Истанбул, които продължават до късно вечер и в тях участват десетки хиляди, градската управа реши градският транспорт да е безплатен от 8 вечерта до 6 сутринта.

Мярката се въведежда, за да улесни превозването на жителите на мегаполиса до площадите. Безплатният превоз през нощта включва само автобусите, метрото и метробусите, а за градските кораби, катамараните, фериботите се заплаща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камион-бомба избухна пред хотел с чужденци в Кабул
Камион-бомба избухна пред хотел с чужденци в Кабул
Пожари край Варна и Благовград
Пожари край Варна и Благовград