НОВИНИ

Докладът за избор на нов изтребител за ВВС препоръчва преговори със САЩ за F-16

Работната група за избор на нови изтребители на армията предлага да купим нови F-16 от САЩ. Проекторешението е внесено днес в Министерския съвет. Ще трябва да бъдат променени условията в проекта, одобрен от Народното събрание. Цената на самолетите в проекта е милиард и 800 милиона лева, а първите два от 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2 години.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:03, 21.12.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Докладът обобщава оценките и анализите на трите оферти на участниците в процедурата.

Военните експерти предлагат да започнат преговори за купуването на американски изтребител F-16.

Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната: Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 от САЩ оборудван с последно поколение радар и въоръжение ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на бойната ни авиация. Ще се елиминира всякаква зависимост на България от трети страни.
генерал-майор Цанко Стойков, началник на ВВС: Основно сме се придържали към обективност безпристрастност към страните и сме се стремили да бъдем максимално точни при разглеждането на трите предложения.
;

В анализа се посочва, че офертите за „Грипен" и „Юрофайтър" са обвързани с доставка на оборудване по договори с трети страни и не е ясно дали предвидените средства ще стигнат за купуването на въоръжението към самолетите. Проектодоговорът първо трябва да бъде одобрен от МС, след това след решение на НС могат да започнат междуправителствени преговори със САЩ.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Най-големият ми страх е, че ако сега върнем проекта в изходна точка, тоест предложим на Парламента да нулира тази процедура и да започнем отначало, никой не дава гаранция, че след година и половина, когато стигнем пак до подобно положение, пак няма да зациклим.
;

Целият доклад е некласифициран и можете да го прочетете на страницата на Министерството на отбраната.

;

Пред БНТ заместник министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че цената подлежи на договаряне. Детайлите обаче могат да станат ясни ако САЩ и България започнат преговори.

Атанас Запрянов - зам.-министър на отбраната: F-16 има предимството, че САЩ предлагат цялостен пакет и декларират готовност за водене на преговори и намаляване на цената на този пакет.

Докладът за новите изтребители трябва да бъде разгледан от Министерския съвет до края на януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след думите на Доган за необходимостта от програмен кабинет
Реакции след думите на Доган за необходимостта от програмен кабинет
Полша обяви тридневен траур заради загиналите миньори при взрив на метан в Чехия
Полша обяви тридневен траур заради загиналите миньори при взрив на метан в Чехия