НОВИНИ

Американските санкции замразиха "Северен поток-2"

Санкции на САЩ замразиха "Северен поток-2". Веднага след като американският президент подписа мерките, швейцарската фирма - подизпълнител на газовия проект обяви, че спира работа до получаване на разяснения от Вашингтон. Американските санкции са насочени и срещу изграждането на "Турски поток", който трябва да мине и през България. Те включват замразяването на активи и отмяна на американски визи на компаниите-изпълнители.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:00, 21.12.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Проект за 11 милиарда долара, който трябва да доставя газ от Русия до Германия. Очакваше се "Северен поток-2" да бъде завършен до края на 2019 година, но заради забавяне са изградени около 87%.

Вашингтон има 60 дни да изготви списък с фирмите, които попадат под удара на санкциите.

Според Съединените щати проектът застрашава сигурността на Европа. Опасенията на администрацията на Тръмп са, че газопроводът превръща Берлин в "заложник на Москва".

Олаф Шолц, вицеканцлер на Германия: Подобни санкции са сериозна намеса във вътрешните работи на Германия и Европа. Засягат суверенитета ни.

Говорител на Европейската комисия заяви, че Брюксел е против въвеждането на санкции срещу компании от Евросъюза, които извършват легален бизнес.

Коментарът на руското външно министерство е, че Вашингтон "пристъпва важна граница във външната си политика, като налага санкции на свои съюзници".

В петък Русия и Украйна сложиха край на газовия спор между двете държави.

Дмитрий Козак, вицепремиер на Русия: Ще има транзит на газ през Украйна. Няма да има повече съдебни искове, съдебни спорове и взаимни претенции.

Новият договор трябва да бъде подписан до Нова година и ще бъде за пет години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът пред БНТ: Не водя война с институциите
Президентът пред БНТ: Не водя война с институциите
Германия изгражда електропастири по границата с Полша
Германия изгражда електропастири по границата с Полша