COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Американският Конгрес не възобнови санкциите срещу Иран

Американският Конгрес не наложи повторно санкциите срещу Иран, каквато вероятност имаше, след като президентът Доналд Тръмп постави под въпрос историческото споразумение за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

от БТА
21:14, 12.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
Американският Конгрес не възобнови санкциите срещу Иран

На 13 октомври Тръмп заяви, че няма да "удостовери", че ползите за иранците в резултат на споразумението от 2015 г. "са съразмерни с мерките, взети от Иран", за да спази ангажиментите си по него. Тази стъпка на президента "прати топката в полето" на Конгреса, който разполагаше с 60 дни, до днес, да обяви дали да се възстановят или не икономическите санкции, отменени в замяна на ограничаването на иранската ядрена програма.

"Членовете на Конгреса проявиха мъдрост", заяви днес групата за натиск "Дипломаси уъркс", създадена от бившия държавен секретар Джон Кери за запазването на споразумението, което той заедно с представителите на останалите световни сили (Китай, Русия, Франция и Великобритания) подписа с Иран.

Евентуално връщане на санкциите щеше да направи на пух и прах увенчало се с успех споразумение, гарантиращо, че ядрената програма на Иран е с мирно предназначение, отбеляза групата. На този етап не насърчаваме Конгреса да възстанови санкциите, каза за АФП представителка на Държавния департамент. За сметка на това държавният секретар Рекс Тилърсън днес заяви, че президентът е решил да поиска от Конгреса да проучи споразумението, за да предложи евентуални "допълнителни изисквания" за "подсилването му".

Топ 24
Най-четени
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
На Граничния пункт "Дунав мост" не мерят температурата на пътниците
ТОП 5 на най-предпочитаните коледни събития в Русе
ТОП 5 на най-предпочитаните коледни събития в Русе