НОВИНИ

​Американците гласуват на междинни избори за Конгрес

Американците гласуват днес на междинни избори за Конгрес. И самият Доналд Тръмп определи вота като референдум за управлението му досега. Резултатът ще е решаващ и за неговите следващи две години в Белия дом. Специалният ни пратеник Ирина Цонева е във Вашингтон за този вот, който този път привлича далеч по-голямо внимание от обичайното и изглежда непредсказуем, както самия президент.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:30, 06.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Наричат тези избори междинни, защото са в средата на президентския мандат. Американците избират нов състав на Камарата на представителите - 435 души, това става на всеки две години - и една трета от състава на 100-членния Сенат. Той е с шестгодишен мандат и новите попълнения този път ще са 35.

Досега в Конгреса републиканците имаха мнозинство и в двете камари. Въпросът е дали ще остане така и отговорът труден. Партията на Доналд Тръмп изглежда ще запази крехкото си мнозинство в Сената - сега то е от две места. Това би гарантирало сигурност за номинациите на президента за Върховия съд и федералната съдебна система.

Демократите пък, според анкетите, вероятно ще вземат нужния им минимум от 23 места, за да спечелят контрола в Камарата на представителите. Ако това се случи, те ще могат да блокират законодателната програма на Доналд Тръмп, да разследват администрацията му и дори да предприемат импийчмънт срещу президента.

Възможно е да спечелят и няколко ключови победи в изборите за губернатори, което ще им е в помощ на следващата президентска надпревара.

Ще потвърдят ли подкрепата си за Доналд Тръмп гласувалите за него преди две години, дали колебаещите се и този път ще се ориентират към непрезидентската партия, както става обикновено, в чия полза ще е очакваната рекордна избирателна активност, която предизвика с поляризиращата си кампания президентът?

Отговорите предстоят, следим как ще се развият събитията в този така важен за Америка и света ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Междинният вот в САЩ е решаващ за следващите две години на Тръмп в Белия дом
Междинният вот в САЩ е решаващ за следващите две години на Тръмп в Белия дом
Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото осигуряване
Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и Общественото осигуряване