COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Анализатори: Ресорът на Мария Габриел е модерен, отговорен и перспективен

Проф. Антоанета Христова определи ресора на Мария Габриел като изключително отговорен. За Росен Карадимов той е модерен и перспективен.

от БНТ
18:51, 10.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Образованието е тема за ЕС и конкретно за България, което си има своите специфични проблеми. Голяма част от националните политики за образование във всяка една от страните-членки досега е била дефинирана като част от националното законодателство и доста малко е била синхронизирана с някаква обща европейска рамка. Това да бъде комисар в нещо, което до този момент е почти нерегулирано, е много трудно и отговорно. Образованието има сериозни предизвикателства. Качество на образованието е въпрос, който стои пред всяка една страна-членка, каза проф. христова.

По думите на Росен Карадимов ресорът на Мария Габриел е изключително модерен и перспективен.

Ресор, който дава възможност да се прави политика и не е свързан с преразпределяне на финанси. Това не е сфера, която подлежи на хармонизация в рамките на ЕС, което означава, че българският еврокомисар не може да разчита на директиви и регламенти, с които пряко да интервенира в законодателствата на страните-членки, а това трябва да стане с косвени механизми, с политика и влияние. Ако има адекватен отговор на евроскептицизма - е това, убеден е анализаторът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Топ 24
Най-четени
Започна делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ
Започна делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ
Електромобили ще бъдат показани на изложението във Франкфурт
Електромобили ще бъдат показани на изложението във Франкфурт