НОВИНИ

Анализатори: Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти

Все по-често българите търсят по-големи жилища. Психологическата граница от 100 хиляди евро за първо жилище е премината.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:15, 20.10.2019
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти. Това прогнозираха специалисти в сектора в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали.

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на Агенцията по вписванията.

Тихомир Тошев, кредитен консултант: За съжаление, основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Така че да, хората, които вече са в София, жилищата им стигат, вярно е има много необитаеми жилища, поради реституционни претенции, но има и много прииждащи хора в София, които идват тук да търсят препитание.

Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата.

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Специално при покупките с кредит, тристайните изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот.

Така и цените след 2018 г. тръгват нагоре

Пепи Димитрова, ПР консултант в недвижимите имоти: През 2018 година беше премината психологическата граница от 100 хиляди лева за средностатистически апартамент, това означава първи имот на младо семейство.
Тихомир Тошев, кредитен консултант: Готов тристаен в София от по-крайните квартали - 90-95, до центъра - 300-400 хиляди евро.

Не само високите цени обаче са проблем.

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Обикновено най-евтините имоти, които излизат, обявите са фалшиви или с някакъв проблем или са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания, или има някакъв проблем, така че много евтините имоти трябва да ги гледаме внимателно.

Все по-често хората купуват и имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят.

Пепи Димитрова, ПР консултант в недвижимите имоти: 15% от сделките ново строителство са точно такива - с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16 го продаваш на много по-висока цена.

Най-желаните райони на София остават кварталите "Изток" и "Изгрев" и района около градината на докторския паметник. Предпочитанието към определени райони обаче създава и проблеми.

Емил Христов, урбанист: Съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем и се неглижират северните територии.

Според данните на анализатора в момента в София има достатъчно апартаменти, за да задоволят цялото търсене, въпреки това продължава да се строи заради проблеми с вторичния пазар - препродаването на имоти.

Експертите коментираха и начина на финансиране на жилищата у нас.

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Няма банки, които да отпускат по 100%, и това в цял свят е нещо, което в последните години се прави, за да се ограничи максималното финансиране, от друга страна се допуска сто процента финансиране, но то може да стане в комбинация с потребителски кредит, това пък става малко рисково.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размириците в Чили взеха три жертви
Размириците в Чили взеха три жертви
Приключва полицейската операция за контрол на товарните автомобили и автобуси
Приключва полицейската операция за контрол на товарните автомобили и автобуси