COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Ананиев: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България

Няма да бъдат закривани отделения в болниците в Северозападна България. Това стана ясно след среща на здравния министър с директорите областните лечебни заведения във Враца, Видин и Монтана. На нея е решено да се работи за укрепване на съществуващите клиники. Във Видин ще се търси вариант за стимулиране на персонала и привличане на нови кадри. А във Враца се водят преговори за рефинансиране на дълговете. Предвижда се и разкриване на нови клиники по инвазивна кардиология и съдова хирургия.

от БНТ
13:18, 04.07.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
ананиев закриват отделения болниците северозападна българия

Днес здравният министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. Беше анализирана дейността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този етап срещат трудности от гледна точка обезпечаване с кадри и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

По отношение на болницата в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите.

Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на Врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

;

Основният проблем на Видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти.

Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията.

В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

;

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.

Министър Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите.

По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Политико нареди Ева Майдел сред лидерите на мнение в социалните мрежи
​"Политико" нареди Ева Майдел сред лидерите на мнение в социалните мрежи
Окончателно: Партийната субсидия става един лев на глас
Окончателно: Партийната субсидия става един лев на глас