НОВИНИ

Ананиев: От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки

Здравната каса и Лекарският съюз започват спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки. Това стана ясно след извънредна среща при премиера. В нея участваха директори на болници, здравният министър и председателят на Лекарския съюз.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:30, 03.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
Още

На извънредните преговори Здравната каса и Лекарския съюз ще договарят по-високи цени на най-недофинансираните клинични пътеки.

д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз: В случая говорим основно за пътеки, които финансират лечение на деца. И които финансират лечение на бременни.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Някой от тези клинични пътеки с години, а някои с десетилетия не са изменяни като цена. Не е оценен добре и трудът на работещия медицински персонал.

За това при повишаването на цените на пътеките ще се акцентира върху остойностяването на медицинския труд.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: 50 милиона лева е ресурсът, който може да използваме за увеличение на цените на клиничните пътеки. МЗ и НЗК считаме, че осигуряваме ресурса, с който да гоним нивата на заплащане, които се очакват от нас.

Очаква се по-високите цени на клиничните пътеки да влязат в сила от 1 юни. Освен чрез тях заплатите на лекари и сестри ще се увеличат и с допълнителните средства, които кабинетът отпусна на здравото министерство. Те ще се разпределят по наредба за субсидиране на болници в труднодостъпни места и лечение на спешни пациенти.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Ние имаме ясни и конкретни суми и цифри, които ни дават възможност да направим едно преразпределение на нашия финансов ресурс и да отпуснем доста по-голяма сума за фонд работна заплата.
д-р Костадин Ангелов - директор на УМБАЛ "Александровска": Ние подкрепяме действията, които министър Ананиев предлага, а именно финансирането на лечебните заведения да става чрез дейност, а не чрез целево финансиране на определените лечебни заведения.

Почти готова е и единната методика за формиране на заплатите в болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат на промоция топлата вода в Пловдив
Пускат на промоция топлата вода в Пловдив
Среща за мир ще е кулминацията на посещението на папа Франциск у нас
"Среща за мир" ще е кулминацията на посещението на папа Франциск у нас