НОВИНИ

Ананиев: Ръстът на разходите за здравеопазване за 2020 г. ще бъде около 500 млн.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев присъства на откриването на новия компютърен томограф, за който министерството отпусна близо 600 хил. лв., и представянето на реновираното и оборудвано с нова медицинска апаратура Отделение по диализно лечение в МБАЛ – Добрич.

bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 22.10.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Още

„МБАЛ-Добрич“ е една от най-старите болници в България. Тя има своя авторитет, достойнство и уважение от гражданите и това се дължи най-вече на вас, работещите в болницата, на ръководството, на всички медицински и немедицински кадри“, заяви Ананиев.

Той беше категоричен, че Министерството на здравеопазването инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани навременни и качествени диагностика и лечение, съответстващи на най-високите стандарти в съвременната медицина.

„Реновираното отделение по хемодиализа също е резултат от отпуснатите от държавата 5 млн. лв., с които обновихме диализните структури в страната“, посочи здравният министър.

Закупуването на 7-те хемодиализни апарата на стойност 130 хил. лв. за болницата в Добрич е стъпка в посока подобряване качеството на живот на пациентите, страдащи от бъбречна недостатъчност. Отделението в момента обслужва постоянно 57 пациенти от 20 населени места в Добричка област, като текущо оттук преминават и пациенти на други диализни структури, стана ясно още от думите на Ананиев.

;

Пред журналисти той коментира и средствата, предвидени за сектор здравеопазване през 2020 г.:

„Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерския съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година“.

Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 42 кг сух канабис откриха спецполицаи във видинско село
Над 42 кг сух канабис откриха спецполицаи във видинско село
Радев и премиерът на Виетнам обсъдиха двустранното партньорство в Токио
Радев и премиерът на Виетнам обсъдиха двустранното партньорство в Токио