НОВИНИ

Ангел Димитров за Сърбия в ЕС: Отношенията на Сърбия с Косово са ключов момент

В студиото на „Денят започва“ дипломатът Ангел Димитров заяви, че ключов въпрос пред приемането на Сърбия в Европейския съюз е отношенията ѝ с Косово, тъй като Европейският съюз не би искал да приеме страна, която ще внесе дипломатически напрежения със съседите си.

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 07.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Всичките страни от Западните Балкани са все още далеч от постигането на ниво за безпроблемна интеграция в ЕС, заяви дипломатът Ангел Димитров. Дори Сърбия, която е с най-солидната икономика, има проблем, защото повечето ѝ предприятия са държавни, допълни той. Най-невралгичните изисквания са междудържавните спорове.

Ангел Димитров: Неприемливо е за ЕС да приеме страна, която ще внесе в Съюза противоречия със съседите си.

Русия не е държава, която дава, това идва от ЕС, заяви Ангел Димитров за Източното влияние в Западните Балкани. Китайските амбиции в Сърбия са големи, но възможностите не са толкова добри, а Турция също има сериозно присъствие в Босна и Ферциговина, Албания и Косово, допълни той.

Ангел Димитров: Беше лансирана идеята в новата стратегия, която е пожелателна, дава ясен хоризонт пред Събрия и Черна Гора, че е възможно тяхното приемане до 2025 г., но при Сърбия, заедно с проблемите от шестте тематични кръга, стоят и отношенията с Косово.

Те са ключовият елемент, допълни той. Докато в чл. 1 от Сръбската конституция стои точката, че Косово е неразделна част от Сърбия, проблеми ще има, заяви Ангел Димитров. Трябва да има промяна на Конституцията и въвеждането на нов политически климат, който да осмисли и признае международните реалности.

Подобна е и ситуацията с Македония и новото ѝ име, заяви Димитров. Той изрази убеждението, че хората в Гърция и Македония са готови на компромис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ситуацията на световните фондови пазари започна да се успокоява
Ситуацията на световните фондови пазари започна да се успокоява
Джема Грозданова: Към 2025 г. страните от ЕС може да са повече от 27
Джема Грозданова: Към 2025 г. страните от ЕС може да са повече от 27