Почти се е изчерпала противогрипната ваксина тази година преди сезона, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на "Още от деня".

Повиши се броят на хората, които търсят защита чрез имунизация, но ваксините не са лекарства, това, което сме поръчали, то се произвежда в рамките на година, година и половина, добави Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Няма никакви нови случаи на грип, правят се изследвания, нямаме изолирани случаи на реален грипен случай. Не може да се предвиди какъв ще е мащабът на грипния вирус. Има глад в Европа за ваксини, търсят се туберколозни ваксини, понеже много сложно се произвеждат. Имаме всички необходими ваксини по календар, а догодина заради тази ситуация за почти изчерпани ваксини, ще внесем повече.

Кунчев открои, че родителите масово си ваксинират децата:

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Антиваксиналните движение са много звучни и видими, но са много малък процент от населението. Голямата част от родителите правят имунизациите на децата си и то съвсем съзнателно.

Кунчев, бе категоричен, че в Раковски родителите могат да пускат децата си на училище:

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: В голяма степен ситуацията с Хепатити А е овладяна, няма притеснения да не си пускат децата на училище, просто трябва да си мият ръцете. Нека в Раковски децата да ходят на училище, няма от какво да се притесняват родителите, а да си мият ръцете и да се следи хигиената.
Заразата от хепатит А в Пловдивско не е от замърсени храна или вода

Заразата от хепатит А в Пловдивско не е от замърсени храна или вода

Заразата от хепатит А в област Пловдив не е от замърсени храна или вода, а само заради неспазване на лична хигиена. Това каза по време на парламентарн...

Родители не искат да пускат децата си на училище заради хепатит А

Родители не искат да пускат децата си на училище заради хепатит А

Родители заплашват да спрат децата си от училище и детска градина в Раковски заради увеличени случаи на заболели от хепатит А в града. Болните там до...