НОВИНИ

​Ангел Митев е новият директор на НДК (обзор)

Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК. Ден след оттеглянето на Мирослав Боршош от поста, министърът на културата Боил Банов назначи ново ръководство. При избора му най-голямо значение е оказал фактът, че ремонтът трябва да бъде качествен, законосъобразен и да завърши в срок. Банов заяви, че подкрепя решението на Боршош да се оттегли, докато текат проверките и че очаква да се върне на работа при положителен резултат.

Айше Сали
от Айше Сали
18:47, 30.06.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Временно ръководство за спешни задачи. Новият екип начело на НДК ще мисли не толкова за творчеството и културата, колкото за подготовката на сградата за европредседателството. Ангел Митев, който поема поста на изпълнителен директор до днес изпълняваше същата длъжност в държавното дружество "Реставрация".

Министърът на културата Боил Банов го определи като експерт в областта на строителството и опазването на културното наследство. Мястото си в Съвета на директорите запазва досегашният му председател Борислав Велков, а сред новите му попълнения са главният юрисконсулт на министерството Татяна Цветанова, бившият зам.-директор на Дирекцията за национален строителен контрол Красимир Петков, както и юристът Росица Бачева.

Боил Банов, министър на културата: Трябват ми просто компетентни хора, които в момента да могат да влязат и да преценят. Да могат да направят всичко в рамките на закона, да слагат своите подписи буквално от вторник.

Един от най-важните документи, върху които новият директор ще трябва да положи своя подпис, е за обществена поръчка за сигурността на сградата, на стойност 12 млн. лв.

При обявяването на новия екип министър Банов даде положителна оценка на културните политики, осъществени от Мирослав Боршош.

Боил Банов, министър на културата: Привърженик съм на това вътре да има литература и клуб на писателите, поддръжник съм на това вътре да е пълно с изложби, да няма гащи и чорапи. Поддръжник съм на това вратите на двореца да бъдат отворени за цялата културна интелигенция и тези политики са факт.

В този смисъл неговото решение да се оттегли до завършване на всички проверки, които текат там, считам го за нормално, подкрепям го и очаквам при един позитивен резултат да имам възможност отново да го поканя на работа.

Докато изчаква резултатите от проверките, министърът на културата отказа да коментира финансовото състояние на дружеството. Новото ръководство на НДК пък ще бъде представено официално следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Кутев: Хората с увреждания имат нужда от нов Закон за личната помощ
Антон Кутев: Хората с увреждания имат нужда от нов Закон за личната помощ
Пускат нови автобусни линии до Витоша
Пускат нови автобусни линии до Витоша