Ангелкова:Забраната за пушене в заведенията не влияе на ръста на туристите у нас

Забраната за тютюнопушене в заведенията не влияе на ръста на туристите у нас, като броят им устойчиво нараства всяка година. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, помолена да коментира идеята на вицепремиера Валери Симеонов за връщане на пушенето в обособени помещения в ресторантите и нощните заведения. Ако се стигне до подобно законодателно предложение или инициатива, е редно да бъде максимално широко обществено обсъдено и да се направи оценка на въздействието, посочи тя.

от БТА
преди 2 години
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Ангелкова:Забраната за пушене в заведенията не влияе на ръста на туристите у нас

За последните две години имаме ръст от над 25% на чуждестранните туристи, които са посетили страната ни, само за миналата година имаме над 8,9 млн. чуждестранни туристи, а тази година очакваме над 10% ръст, каза Ангелкова. Тя добави, че данните показват ръст и по отношение посещаемостта на заведенията за хранене и на местата за настаняване.

"Т.е. забраната, която въведохме преди няколко години за пушене на обществени места, по никакъв начин не води до намаляване на броя на туристите - напротив те се увеличават устойчиво всяка година, благодарение на усилията, които се полагат да се популяризира България като туристическа дестинация и максимално да се разширят крилата на сезона и да бъдем познати като дестинация на четири сезона", коментира министър Ангелкова.

"Аз съм непушач и съм абсолютно против да се връща забраната за пушене, особено в местата за хранене", изрази личното си мнение тя.

Според Ангелкова не бива, след всички положени усилия през годините да няма пушене в местата за хранене, да се върнем отначало. "За мен това не влияе върху ръста на туристите и върху тяхната посещаемост и смятам, че нещата трябва да останат по начина, по който са в момента по отношение на тютюнопушенето", добави Ангелкова.


;

На въпрос какви мерки се взимат срещу шума по нашите летни курорти, тя посочи, че още от създаването на министерството, по-предишния летен туристически сезон, са сформирани съвместно с Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции мобилни групи, които да следят за нивата на шума по националните ни курорти. Това ще продължи и тази година, заяви Ангелкова.

Имаме информация, че голяма част от работодателите в сектора правят необходимата реновация на своите бази, места за настаняване и хранене, така че да отговарят максимално на изискванията, каза тя. Ангелкова изрази надежда, че това лято няма да има проблеми като миналата година, и посочи, че ще има изключително засилени проверки. Предстоят ни и срещи за подготовка на предстоящия летен туристически сезон, както във Варна, така и в Бургас, както правим всяка година, за да се уверим, че сме готови да посрещнем очаквания туристопоток, добави министърът.

Топ 24
Най-четени