COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Анкара и Москва положиха началото на размразяване на отношенията

Енергийната тема и много политически изявления чухме на първата от 9 месеца насам лична среща между Русия и Турция.След продължилата почти 2 часа среща руският президент за първи път коментира предложението на България - реанимиране поне отчасти на газопровода "Южен поток":

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:32, 09.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Владимир Путин, президент на Русия: Никога не политизираме въпроси на икономическото сътрудничество. Като предлагахме проекта "Южен поток", смятахме, че нашият газ ще може пряко да стигне до потребители в евросъюза, но първо европарламентът прие решение, което спираше реализацията на този проект, после еврокомисията изпрати писмо до България и в крайна сметка не получихме разрешение от България да влезем в България. Ние знаем и виждаме, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби заради отказа на европейските партньори да се реализира проектът. Затова само намерения не са достатъчни, нужни са абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер, а тях ги няма.

На тази знакова среща наистана беше положено началото на размразяване на отношенията между Русия и Турция.

След като турски военни свалиха руски изтребител, Анкара и Москва замразиха отношенията си, турската продукция беше изтеглена от руския пазар, а руските туристи ограничиха посещенията си по турското крайбрежие.

Путин съобщи, че започва поетапна отмяна на санкциите. Обсъдени са газовите проекти "Турски поток: и АЕЦ "Аккую". Ердоган заяви, че ще се даде статут на стратегическа инвестиция на "Аккую"и Турция е готова да направи всичко възможно, чрез проекта "Турски поток" руският газ да стигне до европейските потребители. Ще бъдат възобновени чартърните полети от Русия към Турция, като Турция дава гаранции за сигурността на руските туристи.

Владимир Путин президент на Русия: Въпреки много усложнената вътрешнополитическа ситуация в Турция вашата визита днес означава, че всички искаме подновяване на диалога и възстановяване на отношенията в интерес на руския и турския народ.
Реджеп Тайип Ердоган президент на Турция: Отношенията между Русия и Турция навлязоха в нов положителен етап. И двамата знаем как се поставят големи цели. Сигурен съм, че стъпките, които предприемаме, ще разширят нашето сътрудничество.

Състояха се и двустранни разговори между Владимир Путин и президента на Иран по време на тристранната среща в Баку между Азербайджан, Иран и Русия.

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че ще започне да строи още тази година 2-ри и 3-ти на АЕЦ "Бушер". Договорът за строителството е подписан и текат подготвителни работи.

Между Иран и Русия има споразумение за строеж на общо 8 атомни реактора, 4 от които в атомната станция "Бушер".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Създаването на държавни бензиностанции е авантюра
Президентът Радев: Създаването на държавни бензиностанции е авантюра
ДРУГИТЕ НОВИНИ: К`во не чу
ДРУГИТЕ НОВИНИ: "К`во не чу"