НОВИНИ

Анкара затяга фискалната дисциплина, за да стабилизира икономиката си

Турската национална валута отбеляза ново леко възстановяване днес след главоломния срив в началото на седмицата. След 3-процентно поскъпване от вчера лирата остана стабилна под 5,80 за щатски долар. Властите в Анкара правят всичко възможно да привлекат преки чуждестранни инвестиции, както и да съживят отношенията си с ЕС в нестихващата криза в отношенията със САЩ.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:00, 16.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Турция няма да се обръща към МВФ за помощ за преодоляване на валутната криза. Вместо това ще разчита на преки чуждестранни инвестиции, заяви финансовият министър Берат Албайрак в конферентен разговор, в който желание за участие бяха заявили близо 4000 потенциални инвеститори.

Той увери, че турските банки са стабилни и няма масово теглене на депозити. А правителството планира съкращения на разходите и структурни реформи. Няма да има капиталов контрол или непазарни мерки за изход от кризата.

Едновременно с тези съобщения, които се очаква да увеличат доверието в турската икономика, Турция продължава усилията си за сближаване с Европейския съюз.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: Отношенията ни с Европа се нормализират все повече. Е, в Австрия има расистко правителство, но ние работим с външната им министърка. Тя не е като останалите.

Турският президент Реджеп Ердоган се договори днес с френския си колега Еманюел Макрон, също както вчера с германския канцлер Ангела Меркел, за увеличаване на двустранната търговия. А обикновените турци демонстрират сплотеност срещу санкционната политика на Съединените щати. В социалните мрежи бяха публикувани видеозаписи на публично горене на долари. Ресторантьор в Измир демонстрира по-позитивен подход.

Аднан Челикер, собственик на заведение за риба: Целта е да помогнем на държавата и на правителството. Затова предлагаме безплатна порция печена риба за всеки, който покаже, че е обменил поне 100 долара в лири.

Белият дом нарече "стъпка в грешна посока" драстичните контрамита, които Турция наложи вчера на над 20 американски стоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бойко Борисов: Виновните за срива на Търговския регистър ще понесат отговорност
​Бойко Борисов: Виновните за срива на Търговския регистър ще понесат отговорност
Продължава издирването на хора в руините на моста Моранди в Генуа
Продължава издирването на хора в руините на моста "Моранди" в Генуа