НОВИНИ

Ансамбъл „Българче“ навършва 50 години

Със зрелищен концерт най-емблематичния за Велико Трново детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ отбеляза своята 50-годишнина. За спектакъла снощи на сцената на двореца на културата и спорта в града излязоха няколко поколения танцьори, певци и музиканти.

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 17.06.2018
5525
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Българче“ се ражда в далечената 1968 година, когато великотърновецът Михаил Дюлгеров събира деца и юноши, които започват да свирят във формация, а година по-късно сформира народния хор и танцовата група.

Михаил Дюлгеров - основател на ДЮФА „Българче“: Голям успех имахме на IV републикански фестивал, г-н Филип Кутев беше председател на журито и се изпровикна и каза „щом деца поемат този бранш, няма да загинем“ и наистина не загинахме, сега има и училища и висш институт.
Петър Петров - ръководител ДЮФА „Българче“: Ансаблми като нашия с пълен оркестър, хор и танцов състав деца почти няма. Аз знам за такива пълни детски ансамбли два нашия и „Габровче" от Габрово!

От тогава до сега над 3000 деца са се обучавали на народна музика и танци в ансамбъла, голяма част, от които снощи се събраха на една сцена.

Ваня Обретенова - танцьор: Тук израснахме, тук се научихме какво са ценности и днес докато чуем български танц просто сърцето ни заиграва.!
Елена - танцьор: Нашите ръководители те успяват да запалят огънчето в нас и наистина да се гордеем с това, което правим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълшебният свят на миниатюрите в изложба
Вълшебният свят на миниатюрите в изложба
Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие
Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие