НОВИНИ

​Антикорупционните знания влизат в българското училище

За това е подписан меморандум между министерствата на образованието и на младежта и спорта и Комисията за противодействие на корупцията. Отделен предмет по антикорупция няма да има, а знанията ще са интегрирани в различни предмети като например "Гражданско образование". Под формата на игри децата в детските градини също ще научават какво е добро и лошо, честност и приятелство.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:55, 10.10.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Целта е да се въздейства върху ценностната система на децата във възраст, когато те все още могат да възприемат положителните модели и да развият нетърпимост към даването и получаването на рушвети или към възползването от служебно положение за забогатяване.

;

В училище теми срещу корупцията ще бъдат включени основно в новия предмет "Гражданско образование" в 11 и 12 клас. Другата възможност е Часът на класа. За учениците от 5 до 7 клас 1 час годишно трябва да е отделен на темата, а за тези от 8 до 12 клас- два.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Може различни теми да бъдат вмъкнати в други дисциплини, да бъдат вплетени в други учебни програми като тази по география и икономика, по история, част от творбите дори по литература също вероятно можем да свържем със тази тема.


;

Ако дадено училище реши, то може да разглежда теми срещу корупцията и в избираемите или факултативни часове, които има.

;

Трябва обаче тепърва да се изготвят учебни програми и помагала, за което ще помогне Комисията за противодействие на корупцията. Оттам имат амбицията обучението да започва дори от трета и четвърта група в детските градини. Вече имало пилотен проект за община Перник.

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: Трябва да започнем от самото начало, от подготвителната група в детската градина, където с игри, със забавления децата да формират своето виждане за добро и лошо.След 10 или 20 години, вярвайте ми, ще има определено много сериозни резултати, които ще се видят от цялото общество.
;


И докато обучението срещу корупцията в средното образование все още е в бъдеще време, във висшето нещата са по-напред. В УНСС от тази година вече има магистърска програма "Противодействие на корупцията ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавната агенция Архиви представи дигитална колекция Българска фотография
Държавната агенция "Архиви" представи дигитална колекция "Българска фотография"
Депутатът Делян Пеевски се оттегля от активна издателска дейност
Депутатът Делян Пеевски се оттегля от активна издателска дейност