COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Антиправителствените протести в Унгария продължават

Четвърти ден на антиправителствени протести в Унгария. Недоволството е срещу управлението на министър-председателя Виктор Орбан и нов трудов закон.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:00, 17.12.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Четвърти ден на мобилизация в Будапеща. Хиляди се събраха на Площада на героите в унгарската столица, за да изразят недоволството си срещу одобрена от парламента на страната трудова реформа. Новият закон позволява на работодателите да искат до 400 часа извънреден труд годишно, което прави допълнителни два месеца работа. Критиците на текста го определят като "робски закон".

;

Според министър-председателя Виктор Орбан обаче изменението ще даде възможност на работещите да повишат доходите си, както и ще отговори на нуждите от кадри в автомобилната индустрия. Протестите в Унгария са подкрепяни от синдикатите и всички опозиционни партии, включително леви и и крайнодесни формации.

Според местни медии в снощния протест са участвали 15 хиляди души. Те са блокирали движението по два основни моста на Дунав и се е наложила намеса на полицията, за да ги разпръсне.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
СЗО повиши максимално глобалния риск от разпространение на коронавируса
СЗО повиши максимално глобалния риск от разпространение на коронавируса
Отвъд границите: Иван и Аксиния - за Аржентина и българите
"Отвъд границите": Иван и Аксиния - за Аржентина и българите