НОВИНИ

Кутев: Силни хора в държавата, които искат да повлияят на БСП, винаги е имало

Вчера се проведе важен пленум на Българската социалистическа партия. Взе се решение за дата за пряк избор на нов лидер на партията - 26 април. За първи път ще се проведе пряк избор на лидер. "Това се очакваше. Аз лично съм гласувал за това да има пряк избор", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" депутатът Антон Кутев от БСП. Той обясни, че това променя изцяло отношенията в партията. По негово мнение е трябвало да се изготвят и правила за отзоваване на лидера.

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 15.12.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Решението на пленума не е преминало единодушно. Има членове на партията, които се съмняват и в това дали е имало кворум. Имало е противоречия по много точки, както и допълнителни предложения.

Антон Кутев: Разцепление има и в парламентарната група, и в партията донякъде.


;

Основният проблем е проличал и през изминалите дни. Половината парламентарна група на БСП подкрепи кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ въпреки решението на партията да не го подкрепя.


;

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи сериозно обвинение към Бойко Борисов. От парламентарната трибуна тя заяви, че премиерът и няколко бизнесмени са се опитали да я отстранят от поста.

Антон Кутев: Аз искам да знам, че моята партия и в моята държава зависимости, които са нерегламентирани, особено от бизнеса, са невъзможни в политиката.

По негово мнение Нинова трябва ясно да артикулира кои са бизнесмените, които са се намесвали.

Антон Кутев: Аз не искам да си представям, че в избора на БСП изведнъж ще участват някакви милиони вътрешни или външни, някакви бизнесмени ще почват под натиска на премиера нанякой друг да определят избора на хората.

Силни хора в държавата, които искат па повлияят на БСП, винаги е имало, заяви той. Въпросът е дали има партията механизми да не го допуска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров: Аз убедих Цацаров да се кандидатира за председател на КПКОНПИ
Емил Димитров: Аз убедих Цацаров да се кандидатира за председател на КПКОНПИ
Климатолог: София диша сравнително чист въздух
Климатолог: София диша сравнително чист въздух