НОВИНИ

Антон Кутев: Хората с увреждания имат нужда от нов Закон за личната помощ

Цялата ни система за грижа за хора с увреждания и част от самата система просто са грешно построени. Те трябва да бъдат пренаредени изцяло, заяви в "Още от деня" депутатът от БСП Антон Кутев. Не става с еднократен акт.

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 30.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Антон Кутев, депутат от "БСП за България": Трябва да бъде направен нов Закон за личната помощ, евентуално за социалните услуги. Трябва да се преразгледат досегашните закони, да се преработи Законът за интеграция на хора с увреждания, т.е. от гледна точка на парламента има изключително много работа.

Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите, на която Антон Кутев е председател, е предприела много действия, за да може да стане ясно на депутатите и на изпълнителната власт какво трябва да се свърши.

Антон Кутев, депутат от "БСП за България": Промяната може да се случи и цялото ни действие е насочено натам да дадем тласък това да се случи. Аз мисля, че причините да не се случват нещата с хората с увреждания са две - липса на достатъчно пари и компетентност. Има много хора, които просто не свършват работа. Ние се опитваме да дадем онази енергия и на изпълнителната власт, и на законодателната, с която да принудим законодателите бързо да започнат да внасят законопроектите.

Кутев заяви още, че самият той разработва законопроект за хората с увреждания.

Антон Кутев, депутат от "БСП за България": Ще го внеса. Най-вероятно, ако го внеса аз, няма да бъде приет. Ще се опитам да преговарям, но за мен е по-важното - като не искате моя законопроект, внесете ваш. Все тая ми е чий законопроект ще бъде приет. Искам накрая това да бъде решено. Те имат нужда. Никъде в закона в момента личната нужда на практика не е регламентирана.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Пунчев представи новата си книга Вие сте тук
Петър Пунчев представи новата си книга "Вие сте тук"
​Ангел Митев е новият директор на НДК (обзор)
​Ангел Митев е новият директор на НДК (обзор)