Неонатологичното отделение в Силистра получи като дарение специална швейцарска апаратура за фототерапия на новородени. Тя е от ново поколение и е най-ефективното средство за лечение на жълтеница при бебетата.

Силистра

Многофункционалната лампа за фототерапия е първата от този тип в страната. Дарена е от граждани и струва 11 000 лева - средства, които лечебното заведение трудно може да отдели. Според лекарите новата апаратура идва точно навреме.

Д-р Румяна Манева, завеждащ Неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра: Имахме една голяма фото камера, която вече е на повече от 15 години, която почти вече изтичат нейните часове на работа.

Лампата ще се използва при кръвопреливания и ще спестява на най-малките пациенти многократните убождания. Ще е в употреба и при лечението на жълтеница.

Д-р Румяна Манева, завеждащ Неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра: Самите бременности протичат по-патологично. Много лекарства преминават през майките, а това неминуемо се отразява върху децата и техния черен дроб. Така, че може да се каже, че 30% от новородените деца и 100% от недоносените имат нужда от фототерапия.

В Силистренската болница годишно се раждат над 500 бебета. Между 10 и 15 процента от тях са недоносени.