НОВИНИ

Апел "за" Европа в Залцбург

Австрийският премиер Себастиан Курц посрещна британския си колега Тереза Мей в Залцбург на годишния музикален фестивал. Форумът традиционно предоставя възможност за изява не само на оперни певци, но и на политици. Така културната програма допълва работните разговори - особено сега, когато страната е ротационен председател на ЕС. Двамата премиери обсъждат Брекзит, а в словото си за откриването президентът на Австрия отбеляза, че "без ЕС всяка страна става играчка на големите сили".

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:41, 27.07.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В Залцбург това е традиция - австрийският политически елит съчетава посещението на музикалния фестивал с политически срещи. Канцлерът обсъди с премиерите на Естония и Чехия бюджета на Европейския съюз, миграционния въпрос и стратегията за Западните Балкани.

В същото време външният министър Карин Кнайсл разгледа с македонския си колега евро-атлантическата интеграция на Скопие като принос за стабилизацията на целия балкански регион.

Преди културната кулминация се случи политическата - Курц разговаря с Мей за избягването на "твърд Брекзит". Тя изрази надежда за "взаимоизгодни отношения" след това.

;

На тържественото откриване президентът на Австрия призова за повече страст към Европа, но без театралност.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Представителите на стария камбанариен национализъм, чиято перспектива стига само до собствената държавна граница, усещат насрещен вятър. Нека се защитим от доброволното превръщане на великана в множество малки джуджета. Понеже обаче съм реалист, знам че провалът винаги е възможен.

В този час в Залцбург политиката вече е отстъпила пред културата. На сцената на музикалния фестивал се представя нова интерпретация на "Вълшебната флейта" на Моцарт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Унгария Виктор Орбан продължи атаките си срещу Европейската комисия
Премиерът на Унгария Виктор Орбан продължи атаките си срещу Европейската комисия
 Натиск над гръцкото правителство заради трагедията с пожарите край Атина
Натиск над гръцкото правителство заради трагедията с пожарите край Атина