НОВИНИ

Апелативният спецсъд върна в ареста Вълчо Арабаджиев

Апелативният спецсъд върна в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, като измени мярката му в "задържане под стража". Решението е окончателно. Другите обвиняеми - счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева, също са с най-тежката мярка за неотклонение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:46, 11.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Вълчо Арабаджиев влезе в съдебната зала мълчалив и придружен от личната си охрана. Той поиска от апелативните съдии да не му бъде определяна мярка, тъй като не е извършил никакво престъпление.

Прокуратурата пък поиска обвиняемият да бъде върнат в ареста и дори посочи нови 47 тома доказателства за това, че през 2013 и 2014 г чрез "Захарен комбинат" Пловдив фамилия Арабаджиеви е източила от бюджета над 8 милиона лева ДДС. Защитата контрира, че това е старо разследване, държано две години на трупчета.

Илиян Василев, адвокат на Вълчо Арабаджиев: Сега на пожар започват да трупат всички стари забатачени преписки, само и само да имитират активност и вие да си мислите, че те много работят, че са намерили някакви страшни нови неща.

Съдът прие, че правилно разследването за захарния комбинат в Пловдив е присъединено към новото. Така ставало ясно как чрез близо 40 фирми е изградена стройна организация за неправомерно източване на ДДС за милиони под ръководството на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Кирил Пейчинов, зам.-ръководител на Специализираната прокуратура: Най-напред относно тяхното фактическо управление на дружеството "Захарен комбинат" Пловдив, където само за 7 данъчни периода е приспаднат неследващ се данъчен кредит над 8 милиона лева. По отношение на "Виктория груп" само за един данъчен период са приспаднати 600 000 лева.

Съдът прие, че до момента има доказателства, че хазната е ощетена с близо 10 милиона лева и определи това като високо обществено опасно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн на крачка от медалите, две седми и осмо място за Невяна Владинова и Катрин Тасева
Боряна Калейн на крачка от медалите, две седми и осмо място за Невяна Владинова и Катрин Тасева
Президентът удостои посланика на Хърватия с орден Мадарски конник първа степен
Президентът удостои посланика на Хърватия с орден "Мадарски конник" първа степен