НОВИНИ

Аптекари масово продават антибиотици без рецепти

Експеримент на "По света и у нас" показа - в 3 от 3 аптеки си купихме медикаменти, уж да се долекуваме. Само в една ни поискаха рецепта, но пак ни продадоха без такава.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:15, 06.01.2016
6343
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Антибиотик само за хрема предписвали лекарите, сигнализират от пациентски организации. Затова настояват за задължителни микробиологични изследвания преди да се предпише антибиотик, особено за децата. Защото масовата му употреба води до резистентност, тоест лекарството спира да действа срещу бактериите.

Хрема, кашлица, болки в гърлото и веднага антибиотици. Някои хора дори не се консултират с лекар, самоназначават си лечение и пият антибиотика, който им е помогнал предишния път. Да, но тогава диагнозата е била различна.

Пенка Георгиева, пациентска организации "Заедно с теб": "Аз съм един печален опит. През лятото си самопредписах антибиотик, за който безкрайно съжалявам и следствие на което получих усложнения на стомашно-чревния тракт".

Без да имаме горчивия опит на Пенка, ще се самолекуваме. Набързо съставям сценарий - болен роднина, дал заявка какъв точно антибиотик да му купим. Знам дозата, на колко часа се приема, как изглежда кутията, въобще добре съм си научила урока. Дали ще ми поискат рецепта? Би трябвало. Но аз нямам. Аптека първа...

;
д-р Павлина Андреева - лекар: "Примерно един гърлен секрет с антибиограма отнема поне три дни. След три дни детето е оздравяло и вече можем да се справим и сами".

Един добър лекар общо взето се ориентира дали инфекцията е вирусна или е бактериална, но трябва всички родители да знаят, че 80 - 90 % от инфекциите в момента са вирусни, тоест антибиотик не само не е необходим, но и е опасен за децата.

Доктор Андреева ни пише една рецепта. Аптека номер три. Отново знам какво конкретно искам - антибиотик от 500 мг. И пак не ми искат рецепта. Остана си в джоба ми.

3 аптеки, 3 блистера от антибиотик успяхме да си купим, като в две от тях дори не ни дадоха касова бележка, в една пък ни смениха дозировката на лекарството, само в една се усъмниха и ни попитаха имаме ли рецепта. Но след кратко увещание и те ни продадоха антибиотика. Затова рецептата, която ни даде доктор Андреева се оказва ненужна.

Покупката ми отиде в кофата - не бих рискувала ей така на сляпо без консултация с лекар. А и антибиотикът се пие по схема, за да не си самопричиним усложнения.

Отговорът на институциите. Съгласно Закона за лекарствени продукти, Министерството на здравеопазването ръководи държавния контрол върху лекарствените продукти. Непосредствения контрол се осъществява от инспектори на Изпълнителната агенция по лекарствата и здравните инспекции по места.

Оказва се, че само от началото на годината до момента инспекторите на Агенцията са извършили 960 проверки на пазара на територията на страната за съответствие с изискванията на дейността на търговци на дребно с лекарствени продукти. Оказва се, че най-често срещаното нарушение е именно отпускането на лекарства без рецепта. Само за миналата година за това нарушение са наложени санкции в размер на 70 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинителен акт за катастрофата между влак и автомобил на гара Волуяк
Обвинителен акт за катастрофата между влак и автомобил на гара "Волуяк"
Пхенян обяви, че е извършил успешен тест на водородна бомба
Пхенян обяви, че е извършил успешен тест на водородна бомба