COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Аптекари са против регламентирането на задължителни нощни дежурства

От регионалната фармацевтична колегия в Благоевград се обявиха против нощните дежурства в аптеките. Такива се предвиждат, съгласно промените в закона за лекарствата. Притесненията са, че допълнително ще бъде утежнено финансовото състояние на аптеките, които на много места в областта нямат необходимост да работят нощем. Темата беше коментирана в Сутрешния блок на БНТ.

от Ирина Николова
08:20, 18.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
Животът

В пряко включване от Петрич пред репортера Ирина Николова председателят на регионалната фармацевтична колегия Константин Качулев каза, че са против регламентираното въвеждане в закона на нощни дежурства и предвиденото наказание при отказ.

Константин Качулев: През февруари, когато искахме помощ от министър Ананиев, да подпомогне верификацията в аптеките, той каза, че държавата не може да подпомага частни обекти, защото ще нарушим договорите на ЕС.

По думите на Константин Качулев сега насилствено се вкарва през закона аптеките да направят разходи, които няма как да покрият. Едно нощно дежурство винаги работи на загуба, каза още той.

Според него, ако аптеката може да си донесе плюс в приходите през дневната смяна, тя покрива нощното дежурство.

Евгени Антов, който има аптека, каза, че е спрял нощна смяна, тъй като не е рентабилно.

Евгени Антов: Нощната слава е за чест и слава, да отговорим на нуждите на населението, на правото на хората да имат достъп до здравеопазване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-топло днес
По-топло днес
Отвъд границите: Владимир Михалков и Тутума
"Отвъд границите": Владимир Михалков и "Тутума"