НОВИНИ

Директорката на ТЕЛК - Ловеч е арестувана в момент на получаване на подкуп

Арест за директорката на ТЕЛК - Ловеч. Донка Минкова е задържана, докато получавала подкуп от посредник, за да съдейства за издаване на фалшиви документи. Задържан е и посредникът, у когото са открити 13 хиляди лева. Схемата е разследвана от година. Според шефа на антимафиотите Ивайло Спиридонов схемата от Ловеч е валидна и за други райони на страната. Цели села и махали на практика се издържат от пенсии и помощи, отпускани на базата на фалшиви решения за инвалидност.

bnt avatar logo
от Дарина Найденова
18:10, 31.01.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

От прокуратурата съобщиха , че в схемата е замесена цялата комисия на ТЕЛК - Ловеч. При единия вариант хората, които имат нуждата от ТЕЛК, са се обръщали към посредник и срещу определена сума процентът им на инвалидност се е завишавал. При другия вариант посредници набирали лица предимно от ромски произход без заболявания, казвали им срещу колко пари могат да получат решение от лекарската комисия. Тарифата била от 200 до хиляда лева, а в страната и до 2500 лева, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: За съжаление, тази дейност е превърната в бизнес. Тук не говорим вече за лица, които биха искали да придобият такива пенсии. Тук говорим за посредници, които отиват и предлагат на лица да станат такива. По този начин се източват огромни пари от фондове на държавата, които са за хора с увреждания.

В момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях са от ромски произход, които в последните две години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч, с определен, в повечето случаи завишен, процент на инвалидност.

Валентин Вълков, окръжен прокурор: В една немалка част от случаите лицата, които са получавали такива решения, при тях не са били налични каквито и да е заболявания.

Очаква се след преценка и анализ на събраните доказателства да бъдат привлечени още обвиняеми, сред които и двама лекари. По думите на прокурор Вълков издадените незаконни решения са десетки и те се ползват от хора от различни населени места в Ловешка област.

Валентин Вълков, окръжен прокурор: Всичките тези лица трябва да бъдат издирени, ние имаме насока, повечето ги знаем, и съответно да бъдат разпитани .

Зам.-здравният министър Жени Начева съобщи, че арестите в ТЕЛК-Ловеч са част от действията за по-ефективен контрол на комисиите. Тя увери, че ще има кой да замести арестуваните медици.

Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването: Има достатъчно ТЕЛК комисии и лекари, които да работят в ТЕЛК комисиите. Особено след промените в наредбата на правилника за неговото прилагане знаете,че редица лекари могат да работят в ТЕЛК комисии.

Очаква се в понеделник в здравното министерство да бъдат представени мерки за решаване на проблема с фалшивите ТЕЛК-ове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отстранени са техническите затруднения с купуването на електронни винетки
Отстранени са техническите затруднения с купуването на електронни винетки
Продължават споровете в парламента по случая „Ало, Банов“
Продължават споровете в парламента по случая „Ало, Банов“