НОВИНИ

Арестуваха основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж

Британската полиция арестува основателя на Уиклийкс, Джулиан Асанж. Той е задържан в офис в централната част на Лондон, предаде РИА Новости.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:19, 11.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

47-годишният Джулиан Асанж бе арестуван от служители на лондонската полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския магистратски съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда.

Както заяви президентът на Еквадор, страната е решила да му откаже убежище. През последните години основателят на Уикилийкс живееше в посолството на тази държава.

Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на Уикилийкс замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за която Асанж отрича.

Шведският съд го включи в международен списък, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

Порталът Уикилийкс на 5 април, цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите "часове или дни" Асанж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст може да бъде използван корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор, съобщи сайта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздават награди за чиста журналистика
Раздават награди за чиста журналистика
Отвориха за туристи пещерата Бисерна край Шумен
Отвориха за туристи пещерата "Бисерна" край Шумен