НОВИНИ

Арестуваха последния издирван нацист в Ню Йорк

Последният заподозрян нацистки военнопрестъпник беше отведен от дома си в Ню Йорк и изпратен в Германия. Бившият надзирател в концлагер очакваше близо 15 години да бъде депортиран от САЩ. Ето, че този ден настъпи.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:44, 21.08.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Изведен или по-скоро изнесен от дома, където е живял необезпокояван допреди 30 години. Якив Палий е на 95. През 1949-та емигрирал в САЩ. Търсел нов живот и старателно прикрил миналото си на надзирател в нацисткия концлагер Травники на територията на днешна Полша. Якив получил американско гражданство, но през 80-те години на миналия век следователи попаднали на името му в стар нацистки списък.

Издирването продължило дълго. През 1993 г. истината за Палий била разкрита. Черният спомен за Травники, прочут с едно от най-големите кланета в историята на лагерите - 6000 разстреляни евреи за един ден, предизвикало гнева на съседите на Палий от еврейски произход.

Дълги години в Куинс бившият надзирател очакваше депортирането си. Сега той се завръща в Германия и ще бъде настанен в старчески дом. Последният депортиран от САЩ в Германия нацистки военнопрестъпник беше Джон Демянюк, който почина на 91 години, докато вървеше обжалване на наложената му присъда от 5 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналисти защитиха уволнения от МС Любомир Методиев с подписка пред премиера
Журналисти защитиха уволнения от МС Любомир Методиев с подписка пред премиера
Ципрас обяви края на новата гръцка Одисея
Ципрас обяви края на новата гръцка "Одисея"