НОВИНИ

Арестуваха шефа на "Нисан"

Сериозен удар за "Нисан". Токийската прокуратура арестува шефа на компанията Карлос Гон, както и члена на съвета на директорите Грег Кели. Обвиненията срещу двамата са, че са занижили информация за доходите си с цел укриване на данъци. Освен това Карлос Гон е използвал фирмени пари за лична облага.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:45, 19.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Имиджът на един от най-влиятелните хора в автомобилната индустрия се срина светкавично, а с него рязко паднаха и акциите на алианса Рено - Нисан - Мицубиши. Автомобилен съюз, създаден лично от Карлос Гон - 64-годишен френски гражданин с ливански корени, но роден в Бразилия.

Карлос Гон беше сред малкото чужденци, издигнали се до висш пост в Япония. Там го хаоресваха заради заради успешния му план да измъкне Нисан от фалита. В края на миналия век Рено придоби контролния дял от Нисан, а Гон се премести в Токио и оглави автомобилната компания.

Според токийската прокуратура, обаче, той и Грег Кели от съвета на директорите са нарушили японските закони. Обвинението е за периода 2011-2015 г. Има сведения, че тогава двамата са занижили доходите си с около 44 млн. долара, за да укрият данъци.

В четвъртък на заседание на съвета на директорите на Нисан ще бъдат поискани оставките на Гон и Кели. Това поставя под въпрос бъдещето на съюза. Френската държава притежава 15%от компанията Рено.

Емануел Макрон, президент на Франция:Държавата като акционер внимателно ще следи стабилността на съюза. Както и стабилността, що се отнася до служителите.

След новината за ареста на Гон акциите на Рено поевтиняха с 14%. Подобни са загубите и за другите две компании от автомобилния съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак дерайлира в Креснеското дефиле
Влак дерайлира в Креснеското дефиле
Управляващата партия в Румъния с решение за смяна на няколко министри
Управляващата партия в Румъния с решение за смяна на няколко министри