НОВИНИ

Арестуван е Мохамед Абрини, издирван за атентатите в Париж

Множество арести в Брюксел на свързани с атентатите в Париж и белгийската столица. Задържан е един от ключовите заподозрени за атентатите в Париж. Белгиийската полиция извърши множество арести в брюкселския квартал Андерлехт, при които е бил арестуван Мохамед Абрини.Вижте прякото включване на специалният ни пратеник в Брюксел Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:11, 08.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Той беше засечен, че е пътувал със Салах Абдеслам към Париж два дни преди атентатите на 13 ноември миналата година. Той най-вероято е и “човекът с шапката” от атентата на летището в Брюксел на 22 март.

Според белгийски медии сред арестуваните е и мъж, който се казва Осама Крайем. Той се е движил заедно с терориста Халид ел Бакрауи, който се самовзриви на метростанция “Маалбек”. Смята се, че Крайем е купил куфарите, които са използвани за атентатите на 22 март, от търговски център в Брюксел. Той е влязъл в Европа през септември 2015 през гръцкия остров Лерос с фалшив сирийски паспорт.

Белгиецът с марокански произход Мохамед Абрини беше издирван за съучастие в подготовката на атентатите в Париж. Все още не е ясно дали само логистично е подкрепял атентаторите или е участвал активно в планирането на нападенията. Негова ДНК беше открита в апартамента в брюкселския квартал Скаарбек, откъдето са тръгнали атентаторите-самоубийци от нападенията в Брюксел.

Абрини е познат на брюкселската полиция заради множество кражби и притежание на наркотици. Израснал е в квартал "Моленбек" заедно със Салах Абдеслам, който оцеля при атентатите в Париж и с брат му Брахим, който се самовзриви в парижки ресторант.

Мохамед Абрини е сподвижник на двамата братя Абдеслам и в дните преди атентатите в Париж ги е возил с колата си няколко пъти от Брюксел до Париж, за да наемат апартаменти, които да се използват за укритие на атентаторите. На 12 ноември е засечен в Белгия, на границата с Франция в бензиностанция, където спрял с колата си Рено клио. Тази кола беше открита в Париж след нападенията.

При координирани атентати в Брюксел - два взрива на летището и един в метрото - на 22 март 2016 загинаха 32 души. Двама от атентаторите на летището се самовзривиха, а полицията издирваше техния спътник.

На кадрите от охранителните камери се вижда, че той е облечен със светли дрехи и носи шапка, оттам дойде и прозвището “човекът с шапката”. Няколко дни след атентатите бяха извършени арести, като се смяташе, че при тях е задържан “човекът с шапката”, но задържаният беше освободен поради липса на доказателства. При взривовете и стрелбата в стадион, концертна зала и ресторанти в Париж на 13 ноември 2015 загинаха 130 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкански ритми и рок на ромския празник в Шумен
Балкански ритми и рок на ромския празник в Шумен
Just Cavalli представя колекция в София
Just Cavalli представя колекция в София