НОВИНИ

Арестуван е нападателят, който се вряза в пешеходци край джамия в Лондон

Новините от Лондон и днес са мрачни. Микробус се вряза в пешеходци край джамия във Финсбъри парк. Един човек загина,10 души са ранени като всички пострадали са мюсюлмани. Сред тях няма българи, съобщи посланикът ни във Великобритания. 48-годишният шофьор на микробуса е арестуван. Според властите става въпрос за терористичен акт.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
11:09, 19.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В полицията е бил подаден сигнал, че 20 минути след полунощ местно време, че превозното средство се е блъснало в пешеходци на улица "Севън систърс" във Финсбъри парк. На място бяха изпратени много полицейски коли и линейки. Жителите на квартала бяха шокирани от случилото се.

Мохамед Мохидин, очевидец: "Той кара по тротоара, идвайки точно срещу всички мюсюлмани и ги удари. Мисля, че един почина на място. Другите са в лошо състояние".

Нападателят се е опитал да избяга от местопрестъплението, но група мъже са го задържали до пристигане на полицията.

Халид, очевидец: "Микробусът зави наляво и се вряза в групата от хора. веднага се притекохме на помощ. Един човек остана под микробуса. Хората се събраха и го повдигнаха, за да помогнат".

Премиерът на страната Тереза Мей ще свика специално заседание по-късно днес. Според вътрешния секретар нападението е от терористичен характер. В свещения за мюсюлманите месец рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. Кметът на града Садик Хан обяви, че полицейското присъствие около тях ще бъде увеличено.

;

Нападателят от Лондон е висок бял мъж. След ареста той е казал "свърших си работата", радвал се е и се е усмихвал. Закаран е в болница да бъде диагностициран, предаде журналистката на БНТ Василена Матакева.

Районът е отцепен, има много линейки, 8 по-леко ранени, двама са с опасност за живота.

До края на деня се очаква да се изяснят истинските причини за случилото се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пръскат срещу комари по поречието на Марица
Пръскат срещу комари по поречието на Марица
Продължава кампанията „Капачки за играчки“ в Русенската болница
Продължава кампанията „Капачки за играчки“ в Русенската болница