НОВИНИ

13-и пореден протест на "жълтите жилетки" във Франция

В Париж избухнаха сблъсъци между "жълти жилетки" и полицията. "Жълтите жилетки" протестират за 13-и пореден уикенд. Айфеловата кула беше затворена за посетители заради подпалена кола.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:32, 09.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Граната със сълзлив газ е откъснала ръката на демонстрант в Париж, а полицай е ранен в главата. Обстановката беше особено нажежена около Националното събрание: полицията се опита да разпръсне тълпата, устремена към сградата. В шествието успяха отново да се врежат анархисти, които замерваха служителите на реда и палиха скутери и кофи за смет. Поне 17 души са арестувани - все пак значително по-малко в сравнение със стотиците задържани на митингите през декември.

;

Загърбили отстъпките, направени от президента Макрон, "жълтите жилетки" остават безразлични към поканата за национален дебат.

Юг Салон, представител на „жълтите жилетки“: Националният дебат няма голям смисъл, защото идва от правителството.Все още правителството направлява народа. Ние не сме деца, възрастни сме,имаме право на глас.Искаме да заявим нашия избор, не този на правителството. Макрон обикаля Франция,но той държи микрофона.

На френската Ривиера полицията засили проверките и затвори магистралата към италианския град Вентимиля, накъдето се бяха отправили групи от "жълтите жилетки", за да се обединят с италианските си привърженици. Това става на фона на дипломатическия конфликт между двете страни, след като членове на италианското правителство подкрепиха френските протестиращи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български емигрант направи дарение от 1 млн. долара за болницата в Мадан
Български емигрант направи дарение от 1 млн. долара за болницата в Мадан
Кризата във Венецуела: Кой е Хуан Гуайдо?
Кризата във Венецуела: Кой е Хуан Гуайдо?