НОВИНИ

Арх. Здравков: Няма сериозни нарушения при разрешителните за строеж в "Младост"

В същото време терените, които са частна собственост, но се намират върху детски площадки да се заменят за общински. Това предлага главният архитект на София Здравко Здравков. Целта е да не се налага да се плащат обезщетения за спирането на строителството върху площадките. Здравков припомни, че подобни компенсации струват милиони и се погасяват с пари от данъците на всички, които живеят в града.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
21:00, 29.11.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Тази година главните архитекти на София и на район "Младост" са издали 20 разрешителни за строеж на жилищни сгради в "Младост". При проверката им е установено само едно нарушение - собствениците на имот до блок 70 не са издали ново пълномощното на лицето, което ги представлява.

Собствениците имат три години да започнат да строят и пет да завършат обектите.

Здравко Здравков - главен архитект на София
"От тези сгради не повече от две или три са терени, които са зелени площи. Повечето са изградени по периферията. Тук е и въпросната сграда, която стана протест между двата тура на изборите, която е в "Младост" 1. Тя се намира в терен, който е отреден за фурна.

Ако собствениците на имоти не искат терените им да бъдат разменени за общински, главният архитект предлага друга замяна. Общински парцели да се даряват за изграждане на детски площадки. Така броят на градинките няма да намалее, а строителството ще продължи.

Здравко Здравков - главен архитект на София
"Догодина трябва да отчуждаваме всички имоти по булевард "Рожен", които се предвиждат продължения по жп линията до гара "Биримирица" и свързването с пътен възел на Северна скоростна тангента.

В Източен парк, във "Въртопо", в Южен парк, имотите са изцяло частни. Така че, за да защитим тези територии, постепенно трябва да започнем процедури по изкупуване и да се проведе една политика, защото за изкупуването ще трябват милиарди.

За да се подобри градската среда, ще бъдат формулирани нови изисквания за разстояние между новото строителство и съществуващите сгради. А поставянето на рекламни пана в центъра на града ще бъде ограничено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата книга на репортера ни Стоил Рошкев разказва с хумор за прехода
Новата книга на репортера ни Стоил Рошкев разказва с хумор за прехода
Фестивал на операта в Стара Загора събира звездни имена
Фестивал на операта в Стара Загора събира звездни имена