НОВИНИ

Археологически музей на открито в Бяла

На нос Свети Атанас в Бяла вече има истински музей на открито – с раннохристиянската базилика и винарната, разкрити при разкопките през последните осем години. И това лято – за девети сезон, работата там продължава. Една от най-любопитните находки е голяма делва, украсена със специфичната спирала на кльомбата за електронна поща.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
20:10, 11.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Раннохристиянската базилика на нос "Свети Атанас" вече е част от програмата на туристите в региона на Варна. Продължават и разкопките на юг от базиликата.

Валери Йотов, ръководител на разкопките
"Имаме все още подкрепата на Общината и техния интерес, на местната общественост, на гостите на Бяла, вече работим в рамките на един музей на открито."

В момента се работи в Сграда 9, в ранновизанийския слой най-характерната находка са големите съдове за вино и зърно – питосите. Около три от тях археолозите обикаляли през целия минал сезон, без да забележат нещо интересно.

Валери Йотов, ръководител на разкопките
"Зимата вероятно дъждовете, снегът, ветровете вероятно са измили доста повърхността на тоя съд и той е украсен с бяла боя, един плътни бели линии като триъгълници. И вътре в тези триъгълници има една, как да я кажем точно: кльомба. Така че може с една лека закачка да кажем, да, тук е най-ранният електронен знак на кльомбата, който се датира някъде в шести век."

Предстои „електронният“ питос да бъде реставриран и изложен така, че туристите да имат достъп до него още това лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтеглиха от пазара опасни детски бисквити
Изтеглиха от пазара опасни детски бисквити
Комисията за НДК: загуби от миналото и неясноти за настоящето
Комисията за НДК: загуби от миналото и неясноти за настоящето