НОВИНИ

Археологическите находки край Покровник ще бъдат запазени

Археологическите находки край благоевградското село Покровник ще бъдат запазени, а трасето на АМ "Струма" няма да се измества. Агенция "Пътна инфраструктура" спешно започва изработването на проект за съхраняване на основните ценности на място, или в непосредствена близост. Това обяви министърът на културата Боил Банов, след среща с кмета на Благоевград, председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" и с представители на инициативния комитет за спасение на селището.

археологическите находки покровник бъдат запазени
bnt avatar logo
от БНТ
21:41, 09.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Заради откритите археологически находки край Покровник с няколко месеца се забави строежа на магистрала "Струма" в района. То ще продължи след преместването на част от обектите, открити при проучването.

Светослав Глосов, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура": Работим по проекта за изместване, поели сме ангажименти да бъдат изместени на новото място в сервитута на пътя, сервитута на агенцията, да бъдат консервирани, за да може да продължи работата на магистралата.
Лазар Андреев, председател на инициативен комитет за спасение на древното селище край Благоевград: При това положение и гаранциите, които чухме и ангажиментите, които се поеха за запазване на над 2/3 от обекта, на мястото, където са намерени и изместване на 2 от обектите на 20 метра, нас ни устройва.

За да бъде лесен достъпът до археологическото селище ще се проектират и две нови отклонения от магистралата.

Боил Банов, министър на културата: Този проект ще касае със сигурност поне 2 входа за обекта. Единия през детелината за Зелен дол, но ще се направи и слизане през магистралата, за да може оптимално да има възможност дори за преминаващи туристи, които на са запознати, само от това, което виждат, да слязат и да се запознаят.

От Министерството на културата казаха още, че ще осигурят финансиране, за да продължи проучването на древното селище край Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
58.9% са скептици, че по-висока осигуровка сега ще доведе до по-висока пенсия
58.9% са скептици, че по-висока осигуровка сега ще доведе до по-висока пенсия
България, Полша и Словакия искат от ЕС мерки срещу замърсяването на въздуха
България, Полша и Словакия искат от ЕС мерки срещу замърсяването на въздуха