За седма по ред година археолози извършват разкопки на километър от видинското село Арчар, в центъра на античния град Рациария. Финансирането е от Министерството на културата. Проучва се и друг обект в самото населено място, където са открити храм на римската богиня Диана и раннохристиянски некропол. Преди години Рациария се превърна в символ на иманярски опустошения, заради разкопаването там с верижни машини.

В Рациария, която някога била столица на римска провинция, всяка година археолозите разкриват десетки зидове и квадратни метри от улици.

Доц. Здравко Димитров: Продължаваме проучването на централния сектор на столицата на Крайбрежна Дакия - Рациария, което е всъщност една огромна сграда на север от резиденцията на провинциалния управител и завършваме проучването от южната страна на късно античната баня, разкрита още 2013-та, 2014-та година, която е най-добре, така най-високо запазеният архитектурен комплекс в римския град.

Центърът на античния град скоро може да е музей на открито.

Доц. д-р Здравко Димитров: До година ще започне реставрацията на резиденцията на Рациария, която е разкрита още преди повече от 30 години и се нуждае от едно възстановяване и опазване.

Разкопките в самото село Арчар доказват, че там е имало храм на римската богиня Диана.

Доц. д-р Иво Топалилов: Освен тази голяма сграда, откриваме останки от двор, който е бил към нея, така наречения теменос. След хунското нашествие градът се свива, този сектор е изоставен и мястото се покрива от ранно християнски некропол.

След разкопките на терен работата за археолозите продължава с анализи на находките.