НОВИНИ

Археолози откриха наново западната крепостна стена на Рациария в района на Арчар

Археолози разкриват наново разкопаната с верижни машини от иманяри Рациария, някогашна столица на римска провинция Крайбрежна Дакия. Работят на обекта край видинското село Арчар от 2013 г. След като проучванията приключат, Рациария ще стане музей на открито.

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 05.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Античното селище Рациария е със седем века история и дори получава статут на римска колония. Опожарявано е от хуните, а последното нашествие е от иманяри, които нахлуват с багери и трактори. Сега археолозите се опитват да спасят за науката останките от Рациария, някогашна столица на Крайбрежна Дакия.

доц. Здравко Димитров, ръководител на археологическия екип: Целта е след иманярските разрушения Рациария да бъде разчистена от тези ужасяващи насипи и архитектурните останки, сред които сме в момента, да бъдат реставрирани, консервирани и след това да се превърне целият обект в туристически център.

Археологическите разкопки са финансирани от Министерството на културата и тази година екипът работи близо месец. Проучват район северно от резиденцията на провинциалния управител и централната улица, където са открити късноантична баня и друга жилищна сграда, която продължава да разкрива мащаба си.

доц. Здравко Димитров, ръководител на археологическия екип: Сградата до този момент е на площ от над 200 квадратни метра, тя продължава на север и най-вероятно като нормална, жилищна сграда в един римски град, е заемала цяла една инсула, т.е. цял един квартал.

Археолози достигат отново и до една от крепостните стени, за която се смятало, че е унищожена от иманяри.

доц. Здравко Димитров, ръководител на археологическия екип: Неща, които са били проучвани още през 80-те години от Регионалния исторически музей във Видин, но след това са били зарити от иманярските дейности на Рациария. Сега ние успяхме да разчистим тези иманярски насипи, за да видим в какво състояние е западната крепостна стена.

Стената с дебелина до три метра и половина, която пазела римската граница, е устояла и на иманярите. Намеренията на археолозите са, когато разкопките приключат, Рациария да се превърне в музей на открито.

Находки на същия археологически екип през миналата година пък ни отвеждат до самото начало на историята на Рациария. Открити са монети и керамика, които доказват, че градът се е появил около римски военен лагер през първи век, което доскоро само се е предполагало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът на цветовете в ONE DANCE WEEK
Светът на цветовете в ONE DANCE WEEK
Банкомат беше взривен в столичния квартал Дружба
Банкомат беше взривен в столичния квартал "Дружба"