НОВИНИ

Археолози установиха, че Божи гроб е непокътнат

Археолози, които изследват гроба, в който е бил положен Исус в Йерусалим, след като за пръв път от 450 години беше отместена мраморната плоча над него, установиха, че погребалното ложе се е съхранило непокътнато, съобщи сп. „Нешънъл Джиографик”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:43, 31.10.2016
8186
Чете се за: 00:59 мин.
По света
археолози установиха божи гроб непокътнат

На 26 октомври учените преместиха поставената през 16 век плоча в йерусалимския храм „Възкресение Христово” (известен още като храма на Божи гроб). Плочата била поставена, тъй като много поклонници се опитвали да отнесат частица от реликвата. Под мраморната плоча учените откриват много каменни парчета. Те установяват, че под най-горната плоча е била поставена друга с изсечен на нея кръст, вероятно по време на кръстоносните походи.

Във варовиковия камък изследователите откриват изсеченото ложе, което се е запазило напълно, независимо че стените на пещерата, в която се е намирало, били разрушени в началото на 11 век по заповед на халифа Хаким, който по онова време управлявал Йерусалим, заедно с първоначалната сграда, построена над Божи гроб.

Учените изследвали погребалното ложе непрекъснато в продължение на 60 часа, след което, на 28 октомври, върнали мраморната плоча на мястото ѝ. По информация на руската духовна мисия в Йерусалим реставрацията се извършва от специалисти от Техническия университет в Атина съвместно със специалисти от университета във Флоренция и експерти от Армения. Мястото, където Исус е бил погребан, е открито три века след разпъването му на кръста от посланици на римския император Константин, обявил християнството за държавна религия.

Пещерата, където е бил Божи гроб, била открита под основите на езически храм, издигнат по заповед на император Адриан. Той разпоредил на мястото на разрушения от римляните през 70 година от новата ера Йерусалим да бъде създадена нова колония.

Според израелския експерт Дан Бахат, „не е възможно да се каже с абсолютна точност, че мястото, където е Божи гроб, е мястото, където Исус е бил погребан, но няма друго място, което толкова точно да му съответства и затова няма основание да отхвърляме истинността на това място”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижни катастрофи край Пловдив, седем души пострадаха
Верижни катастрофи край Пловдив, седем души пострадаха
Португалия и Румъния се завръщат в конкурса Евровизия през 2017 г.
Португалия и Румъния се завръщат в конкурса "Евровизия" през 2017 г.