COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Архитектите в Пловдив са срещу създаването на зала с динозаври

Гилдията на архитектите в Пловдив се обяви против превръщането на емблематична зала за радостни обреди в експозиция с динозаври. В открито писмо от Съюза и Камарата на архитектите заявяват, че са потъпкани авторските права на създателя на залата и че не е проведен публичен дебат преди преустройството.

от Галена Паскова
10:35, 22.01.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Недоволството е заради реконструкцията на зала „Лотос“, построена през 1973 г. като част от Дома на новороденото. Залата, в която са извършвани кръщенета и бракосъчетания, попада в общ ансамбъл с Дома на младоженците. През последните години не се използва, а през 2016 г. общината, която е собственик на сградата, я прехвърля на Природонаучния музей. Архитектите в града обаче не са съгласни.

арх. Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите в Пловдив: Ние сме силно смутени относно намерението на общината да смени функцията на тази сграда, защото това е една знакова сграда не само за Пловдив.

Вътрешността на зала „Лотос“ обаче вече е превърната в пещера, в която ще има и макети на динозаври. Теофана Михова е дъщеря на един от създателите на сградата - арх. Димка Танева, и наследник на авторските права. Казва, че 96-годишната ѝ майка е огорчена, защото мнението ѝ не е зачетено, въпреки срещата с директора на музея.

арх. Теофана Михова, наследник на авторските права: Това, което не ѝ е приятно е, че въпреки срещата им, това се е случило и е възложено проектиране на колега, който не е сметнал за необходимо да съгласува с нея проектите и да се съобрази с мнението ѝ.

Това според гилдията на архитектите нарушава Закона за авторското право и може да бъде заведено съдебно дело. От Природонаучния музей заявиха, че залата е предназначена за изкуство и култура, а статутът ѝ не се променя, тъй като общината е дала разрешение за обновяването. Подчертаха, че не са имали и експертно мнение, с което да се съобразят, и че залата с динозаври е единственият липсващ модул в музея.

Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей - Пловдив: Всички деца, когато дойдат, питат: къде са ви динозаврите. Ние не сме измислили топлата вода. Такива зали, с подобен тип оформление, има в много европейски музеи, в много световни музеи.

От гилдията на архитектите заявиха, че ще настояват залата да бъде възстановена в автентичния ѝ вид и ще искат да се превърне в център за детско творчество.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно
Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно