НОВИНИ

Архиви помагат за реставрацията на "Нотр Дам"

Грижливо пазени архиви може да се окажат най-важните за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж. Драматичните събития в сърцето на френската столица и плановете за пълно възстановяване на храма припомниха името на един от великите френски архитекти - автор на рухната кула-стрела.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:21, 23.04.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

140 години след смъртта си Южен Виоле-льо-Дюк продължава да е най-важният човек за възстановяването на опожарената катедрала "Нотр Дам". Неговите записки може да се окажат ключови при реставрацията.

Жан-Шарл Форжре, завеждащ архива на фондация "Виоле-льо-Дюк": Льо-Дюк може да бъде много полезен за възстановяването на кулата - стрела. Не знам дали ще бъде възстановена стрелата на Виоле-льо-Дюк, но със сигурност всичко свързано с изграждането на "Нотр Дам" е много добре документирано. Имаме цялата кореспонденция, работните дневници, където е описано ден по ден какво се случва по време на строителството.

Като млад архитект Виоле-льо-Дюк забелязва, че много от монументите във Франция тънат в разруха след края на френската революция и икономическия спад в ранните години на 19 век.

Опазването на архитектурните съкровища се превръща в негова кауза, а работата му по "Нотр-Дам" - в негово наследство.

В архивите му се пазят подробни чертежи и детайлно описание на всички орнаменти, които със сигурност ще помогнат на реставраторите.

Архивите отчасти дават отговор и на въпроса възможно ли е катедралата да бъде възстановена до пет години, каквато заявка даде френският президент Еманюел Маркон.

Жан-Шарл Форжре, завеждащ архива на фондация "Виоле-льо-Дюк": Възстановяването на "Нотр Дам" под ръководството на Виоле-льо-Дюк започва през 1845 г. и приключва през 1865 г.. За 20 години катедралата е била напълно реставрирана. Пет години ми се струват много, много малко.

Друго неизвестно е дали кулата-стрела, която рухна драматично при пожара, ще бъде възстановена в оригиналния си вид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима с обвинения за данъчни престъпления, пети се издирва
Четирима с обвинения за данъчни престъпления, пети се издирва
Пожар избухна в начално училище в Пловдив, няма пострадали
Пожар избухна в начално училище в Пловдив, няма пострадали