Армения е бедна страна, която от дълги години разчита на Русия за задоволяване на енергийните си потребности. Сега тя се опитва да намали тази зависимост благодарение на ресурс, с който разполага в изобилие - слънцето, информира Франс прес.

В момента бившата съветска република в Южен Кавказ покрива три четвърти от енергийните си нужди чрез внос, най-вече от Русия, но в същото време добива средно 1720 киловатчаса на квадратен метър слънчева енергия или 70 на сто повече от средното равнище в Европа, по данни на властите.

Ереван се надява да диверсифицира все повече източниците си на енергия, "за да си осигури енергийна безопасност и независимост", обясни пред АФП заместник-министърът на енергетиката Хаик Харутюнян.

Правителството е съставило "енергийна пътна карта" с цел до четири години 8 процента от енергийното потребление да се осигурява от възобновяеми източници. Слънчевият потенциал се оценява на 3000 мегавата - колкото е мощността на два ядрени реактора от ново поколение.

Консорциум от инвеститори скоро ще започне изграждането на слънчева централа с капацитет 55 мегавата. В него участва и Световната банка с над 50 милиона евро по нейни инициативи за намаляване на парниковите емисии.

Три малки централи с мощност по 1 мегават вече са построени, а седем други са планирани за 2018 година.
Сградата на правителството ще бъде захранвана изцяло с електричество от слънчева енергия още през 2018 година, след което ще последват и други официални сгради.

Пилотен проект е задействан за оборудване на изолирани села в планинските райони за доставка на електричество и топла вода на местните жители.

Частният сектор също проявява интерес: групата Ташир (Tashir), която купи през 2015 година местното подразделение на руския гигант Интер-РАО, инвестира 425 000 евро за изграждане на слънчева централа в ски курорта Цагхадзор.
Правителството си е поставило за цел да намали с над една трета дела на природния газ в енергийното потребление между 2010 и 2020 година.

В момента страната покрива 80 процента от нуждите си от газ чрез внос от Русия, която доставя също така и цялото гориво за единствената атомна централа в страната, остаряващата АЕЦ "Мецамор". Тя произвежда една трета от електроенергията в страната и дейността й беше продължена до 2026 година, докато други енергийни източници позволят тя да бъде затворена.