НОВИНИ

Армията е готова да изпрати до 3000 военни и техника по границата с Гърция

Армията е готова да изпрати до 3000 военни с транспортна техника по границата с Гърция, за да предотврати мигрантски наплив. Това обяви след извънредна среща при премиера Бойко Борисов военният министър Красимир Каракачанов. Премиерът събра вътрешния министър, министъра на отбраната и шефовете на служби, след като 1000 мигранти от солунския лагер "Диавата" тръгнаха към Северна Македония, но бяха спрени от гръцките власти. Премиерът е настоял армията и полицията да са в готовност да реагират мигновено.Вижте повече от прякото включване на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
11:15, 08.04.2019 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Преди минути приключи срещата, която извънредно свика премиерът Бойко Борисов с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, шефовете на Гранична и Национална полиция и шефовете на служби.

Общият извод след срещата е, че засилен миграционен натиск към България няма, нито пък има извънредна ситуация по българо-гръцката граница. Българо-гръцката и българо-турската граница се охраняват перфектно и към момента опитите за незаконни влизания са на минимално ниво. Това, което премиерът Борисов е настоял пред армията и пред органите на МВР, е да бъдат засилени и вече са засилени патрулите на гранична полиция.

;

Красимир Каракачанов обяви, че при необходимост, ако се създаде ситуация, армията е готова да изпрати 1200 души с транспортна техника първите 24 часа и общо 3000 военни, които да окажат подкрепа по предварително разчетени и изготвени планове на колегите си от Гранична полиция.

Премиерът е заявил, че събитията край Солунския лагер се случват в навечерието на европейските избори, когато миграционният натиск към Европа е спаднал с 95%. Службите са засекли "тартори" сред миграционните групи в гръцките лагери, които разпространяват фалшива информация в социалните мрежи, че те могат да тръгнат към границата със Северна Македония и оттам да се прехвърлят към Албания.

Бойко Борисов, министър-председател: Никак не ми харесва това, което се случва по Гърция, с т.н. "Поход на надеждата". Това е точно в навечерието на европейските избори във време, в което 95% от миграцията е намаляла в Европа. И според мен, това се прави умишлено, за да се дигне темата "миграция" в Европа, по време на избори. Жандармерията е на границата с Гърция и армията има готовност, за да може да опазим държавата. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем. А точно там, около Солун и в Гърция се развита тези процеси.
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Нашата задача е да вземем необходимите мерки и да не допуснем големи групи от хора да преминат на българска територия. В това отношение и органите на МВР са в готовнот, не само Гранична полиция и Министерство на отбраната. При поискавне от страна на вътрешния министър имаме готовнст да изпрати необходимите хора, съоржения и транспортна техника, подчертавам, като чуете МО и техника, не си представяйте танкове и БТР. Става ли? И в Турция и в Гърция, сред средите на самите нелегалин емигранти, техните тартори в лагерите, има хора, които се опитват да организират и подбутват подобно движение.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: На този етап можем да кажем, че по отношение на нашите граници ситуацията е нормална, но това налага да усилим нашето присъствие там. Така, че към момента имаме усилени дежурства от гранична полиция. Допълнително съм разпоредил да се засили присъстивето на жандармерията от петък провежда специализирана операция в малките населени места в гарничаната зона с готовност за реакция при необходимост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлинно дрон шоу - все по-популярна атракция в Китай
Светлинно дрон шоу - все по-популярна атракция в Китай
​Карлос Гон беше отстранен от съвета на директорите на Нисан
​Карлос Гон беше отстранен от съвета на директорите на "Нисан"