НОВИНИ

Макет на Витрувианския човек призовава да намалим отпадъците

Макет на Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи ще напълнят с опаковки от ежедневието си ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. С арт инсталацията младите таланти ще покажат своето отношение към темата за това как да намалим отпадъците.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
09:04, 20.11.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Световноизвестната скица на Леонардо от края на 15-и век показва идеалните пропорции и съвършенството на човешкото тяло. Инсталацията пък е дело на известния пловдивски художник Жорж Трак.

Жорж Трак, художтик: Леонардо и Витрувианския човек са еталон. Еталон за красота, за единение между духовно и физическо съвършенство. Квадратът като символ на материалния свят и кръгът като символ на духовния свят говорят за обединението и съвършения човек.

Природата също може да е съвършена, стига да не я замърсяваме, смятат организаторите на инициативата от платформата за по-чиста европейска столица на културата „Аз, Ти, Пловдив".

Евгения Василева, сдружение „БГ Бъди активен": Всъщност се стремим да провокираме хората да се замислят за средата, в която живеят. Да бъдат по-отговорни към потреблението, към разходването на отпадъци и най-важното - къде всъщност изхвърлят своите отпадъци.

Финалните щрихи от творбата - ненужните PVC опаковки, добавят с мисия учениците от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов".

Инсталацията на съвременния Витрувиански човек ще бъде поставена в близост до Дома на културата в Пловдив и ще напомня, че е важно да развиваме и екологична култура.

;

Повече за пърформанса „Човек #Без отпадъци“ вижте от прякото включване на репортера ни Николай Райшинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стафилококово хранително отравяне е причина за състоянието на децата в Ямболско
Стафилококово хранително отравяне е причина за състоянието на децата в Ямболско
УНИЦЕФ организира форум, посветен на децата и младежите с увреждания
УНИЦЕФ организира форум, посветен на децата и младежите с увреждания