НОВИНИ

Арт посоки с Галя Крайчовска: 140 години от рождението на Адриана Будевска

Мелодични спомени са събрани в зала "България", в ретроспективната изложба "Музика в обектива". Връщаме се назад в годините през обектива на Васила Балевска.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
09:58, 16.04.2019
Чете се за: 00:49 мин.
Още

"Който не е виждал Адриана Будевска на сцената, мъчно би могъл да си представи какво очарование излъчваше нейната артистична игра, какви вълшебни мрежи изплиташе за сърцата на зрителите нейният прекрасен глас", казва Кръстьо Сарафов. Ще усетим тази харизма с изложбата в Къщата на София.

В къщата на улица "Миджур" примата на Народния театър, българската Сара Бернар, както я наричат, прекарва последните си години. Тук се събира и пъстрата софийска бохема. Сега Къщата на София и Регионален исторически музей - Добрич представят изложбата "Превъплътителката Адриана Будевска", посветена на 140 години от рождението на актрисата. В центъра са седем знакови роли като Рада, Дездемона, Далила Спомени от детството и студентските й години, театрални анализи и афоризми показват и писателския й талант.

Изложба не в памет, а в чест но Стоян Цанев. На своя колега и приятел Милко Божков посвещава новите си картини в галерия "Арте".

Как "Картоиграчите" заживява нов живот - историята на прочутата картина, смятана за загубена завинаги ще видим в програмата на Master of Art - в документалния филм "Флоренция. Уфици. Обгрижването".

Картина от XVII в. е разкъсана на парчета от бомба, заложена от мафията във Флоренция през 1993 г. Петима души загиват, а

стотици произведения на изкуството в музея "Уфици" са повредени.

Разкъсаната "Картоиграчите" на Бартоломео Манфреди се смятаза изгубена завинаги, докато една флорентинска реставраторка не решава да се погрижи за нея и да я съживи. Тази вечер документалният филм "Флоренция. Уфици. Обгрижването" ще направи българската си премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Търновската конституция е повод за гордост, говорят експертите
Защо Търновската конституция е повод за гордост, говорят експертите
Навършват се 94 години от атентата в „Света Неделя”
Навършват се 94 години от атентата в „Света Неделя”