НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Група "Градът" отново заедно

С картините на Бойко Колев в галерия Париж потегляме съм Залцбург, Краков, Люксембург и отново София. 30 години по-късно Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров отново заедно с обща изложба. Новите лица на съвременната българска живопис ще представя варненската галерията Contemporary Space. Стилиян Дичев представя “Музикални кодове”.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
10:40, 09.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Потегляме съм Залцбург, Краков, Люксембург и отново София. С картините на Бойко Колев в галерия Париж. Детайли от европейските градове пренасят различните емоции. Една скромна пейка или прозорец, тесни улички, замъци - сюжетите топлят и зареждат.

Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Недко Солаков и Филип Зидаров - група "Градът." 30 години по-късно те отново са заедно с обща изложба. В галерия "Академия" отбелязват третото десетилетие от началото на активната дейност на групата.

Артакциите и в края на 80-те и началото на 90-те се оказват ключови за посоката на младите творци и художествената сцена. „Вавилонска кула“ с отпадъци, акцията „Хамелеон“ с непопълнени комсомолски книжки, поставяни от зрителите ги изстрелват в центъра на арт пространстовото, което прави опити да се променя. „Градът Утопия“ излизат зад граница, а след 92-ра всеки продължава своя собствен път.

В серия от изложби варненската галерията Contemporary Space ще представя новите лица на съвременната българска живопис. Първата изложба е „Фигури“ на Севда Семер.

“Музикални кодове” представя Стилиян Дичев. В галерия "Оборище 5" музиката и живописта водят експресивен диалог. До 10 април може да се потопите в него. "Музикални кодове" е среща на изобразителното изкуство и музиката и персонално преживяване на Стилиян Дичев в опитите му да открие и пресъздаде силата на тази синергия. Изграждането, композицията и ритъмът в тези две абстрактни изкуства са изключително близки и още по-въздействащи, когато са заедно и в синхрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев е на официално посещение в Ливан
Президентът Радев е на официално посещение в Ливан
Коалиция БСП за България ще се регистрира днес в ЦИК
Коалиция "БСП за България" ще се регистрира днес в ЦИК